Franklin Templeton vrea sa-i revoce pe membrii CA Romgaz care au votat pentru donatia de 400 mil. lei catre stat

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 ianuarie 2011 39 afişări

Franklin Templeton Investment Management Limited, managerul de investitii si administratorul Fondului Proprietatea, convoaca pentru 17 ianuarie la Romgaz o adunare generala a actionarilor pentru revocarea membrilor Consiliului de Administratie care au votat in valoarea donatiei de 400 de milioane de lei catre bugetul statului, ceruta de Guvern.

Ministerul Economiei, actionarul majoritar al companiei cu 85% din actiuni, a votat la AGA din 30 noiembrie in favoarea donatiei de 400 de milioane de lei catre bugetul statului roman. In calitate de actionar minoritar, cu 15% din actiuni, Fondul Proprietatea a votat impotriva rezolutiei.

Fondul Proprietatea a anuntat deja ca ataca in justitie decizia Romgaz de a face donatia si ii asigura pe actionari ca va folosi toate mijloacele legale pentru recuperarea sumei, prin anularea deciziei AGA Romgaz din 30 noiembrie de aprobare a donatiei.

"Guvernul roman risca foarte mult in relatia cu investitorii straini urmand acest drum", a declarat Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group. "Ne-am opus cu fermitate acestor masuri, intrucat credem cu tarie ca vor avea consecinte negative, cauzand pierderea increderii investitorilor in disponibilitatea Guvernului de a-si onora obligatiunile si datoriile, precum si obligatiile fata de actionarii si furnizorii companiilor detinute de stat."

Greg Konieczny, manager de fond al Fondului Proprietatea, a comentat la randul sau: "Suntem extrem de dezamagiti ca in ciuda propunerii noastre pentru o solutie alternativa, aceasta masura nefericita a fost aplicata. Dorim sa ii asiguram pe actionari ca vom continua sa facem eforturi pentru recuperarea sumei, utilizand toate mijloacele legale posibile".

Ideea Guvernului de a cere bani de la Romgaz pentru reducerea deficitului bugetar a fost criticata de reprezentantii Fondului in mai multe randuri, pe motiv ca ar speria investitorii si ar putea duce chiar la o inrautatire a ratingului de tara.

Managerul de investitii si administratorul unic impreuna cu brokerii organizeaza in aceasta perioada o serie de roadshow-uri nationale si internationale pentru a promova Fondul Proprietatea in randul investitorilor, avand in vedere apropiata listare a Fondului la Bursa de Valori, programata pentru 25 ianuarie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/franklin-templeton-vrea-sa-i-revoce-pe-membrii-ca-romgaz-care-au-votat-pentru-donatia-de-400-mil-lei-catre-stat-7872935
7872935
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.