Forumul Roman de Sanatate de la Bruxelles: “Pacientii nu mai pot fi tratati ca acum 50 de ani”

Postat la 26 aprilie 2010 11 afişări

Participantii la Forumul Roman de Sanatate atentioneaza asupra faptului ca eficientizarea si finantatarea sustenabila a asistentei medicale sunt subiecte de maxima prioritate si agreeaza ideea ca problemele sistemului de sanatate din Romania se pot solutiona prin dialog.

Initiativa care asociaza reprezentanti ai tuturor grupurilor socio-profesionale active in domeniul sanatatii, s-a intrunit la Bruxelles, la mijlocul lunii aprilie, sub auspiciile Presedintiei Romaniei. Reprezentanti ai breslei medicale, ai autoritatii nationale din domeniul sanatatii, institutiilor europene, reprezentanti ai pacientilor, ai farmacistilor si ai industriei au discutat despre situatia sistemului de sanatate din Romania, grevat si de dificultatile crizei economice, in contextul obiectivelor politicilor de sanatate europene.

In pofida faptului ca participantii proveneau din zone socio-economice si profesionale diferite si sustineau agende si prioritati conexe chestiunilor de asistenta medicale, din nou, diverse, au agreat asupra catorva aspecte comune:

- Nivelul curent de finantare a sistemului de sanantate din tara (mai putin de 4% din PIB) nu favorizeaza o dezvoltare sustenabila;

- Este imperios necesara o abordare globala, in scopul dezvoltarii unei politici de sanatate consistente si cu efecte pozitive pe termen lung, politica indreptata, in mod autentic, spre nevoile reale ale sistemului si pacientilor pe care ii deserveste;

- S-a afirmat disponibilitatea tuturor participantilor la Forum de a contribui la dialogul initiat, cu scopul de a identifica posibilele solutii, si de a continua discutia la Bucuresti, impreuna cu decidentii din domeniul sanatatii publice.

Accesul la asistenta medicala reprezinta unul dintre drepturile fundamentale, iar costurile cu sanatate trebuiesc intelese ca o investitie care contribuie in mod real la dezvoltarea economica si sociala. S-a observat ca statelecare, in periode de criza economica si nu numai, au mentinut sau chiar au crescut investitiile sociale, dezvolta tendinte de recuperare economica mai rapida si mai suportabila decat alte state.

Cu toate ca finantarea sanatatii si serviciile de sanatate sunt o chestiune de subsidiaritate, aflata in intregime la latitudinea Statelor Membre ale UE, politicile nationale/locale de sanatate trebuie privite intr-un context mai larg:

- Modificarile demografice (imbatranirea populatiei) precum si preocuparea pentru asigurarea eficientei si echitatii, necesita o mai mare concentrare pe preventie si asistenta primara.

- Imbatranirea populatiei si dezvoltarea tehnologica indica necesitatea unei abordari medicale mai personalizate.

In acest context, s-a observat faptul ca bugetul de sanatate in Romania este setat mult sub nivelul nevoilor reale, iar nealocarea realista a fondurilor necesare asigurarii accesului la ingrijirea sanatatii echivaleaza cu compromiterea acestui drept fundamental. "Pacientii nu mai pot fi tratati ca acum 50 de ani", a fost observatia unuia dintre participanti.

Participantii la Forumul Sanatatii au subliniat necesitatea si responsabilitatea elaborarii si aplicarii unei politici de sanatate consistente, dincolo de asperitatile politicianiste,urmarind consecinte pozitive pe termen lung si care sa includa si optiunea de crestere constanta a resurselor publice alocate, deodata cu eficientizarea si optimizarea sistemului. Obiectivul ar fi de echilibrare si a normelor de eficienta, calitate, siguranta si accesibilitate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sanatate,
sistem,
probleme,
finantare,
dezbatere,
Bruxelles
/actualitate/forumul-roman-de-sanatate-de-la-bruxelles-pacientii-nu-mai-pot-fi-tratati-ca-acum-50-de-ani-6063969
6063969
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.