Fondurile europene, colacul de salvare de care se agaţă managerii şi antreprenorii români

Autor: Andra Stroe Postat la 13 octombrie 2020 102 afişări

Fondurile europene, colacul de salvare de care se agaţă managerii şi antreprenorii români

O proporţie covârşitoare – 78% dintre managerii şi antreprenorii români – consideră că principala oportunitate a firmelor sunt fondurile europene, arată un studiu Termene.ro, platforma care oferă informaţii actualizate în timp real despre datele financiare şi juridice ale companiilor din România.

Pe următoarele poziţii în viziunea firmelor, ca oportunităţi, se numără accesul la finanţarea privată, accesul la specialişti şi achiziţia altor companii. „Finanţarea devine tot mai importantă în ierarhia nevoilor antreprenorilor români în contextul crizei generate de COVID-19. Ca antreprenor, am crescut cu ajutorul mai multor surse de finanţare în ultimii ani. Fondurile europene reprezintă un miraj pentru mulţi antreprenori: sunt foarte utile când le obţii, dar satisfacţiile nu vin atunci când obţii proiectul sau primeşti banii, ci abia după ce ai finalizat proiectul cu succes. Fondurile europene sunt un proces de maturizare antreprenorială, aş zice. Înveţi despre birocraţie şi te ciocneşti de logica în care sunt gândite aceste proiecte, care e total atipică faţă de modul în care un antreprenor e obişnuit să gândească şi să îşi dezvolte afacerea. Finanţarea prin fonduri europene te scoate din zona de confort", a declarat Adrian Dragomir, business consultant şi co-fondator Termene.ro.

Din perspectiva oportunităţilor de business în contextul crizei COVID-19, 39% dintre antreprenori şi manageri cred că sectorul IT&C este industria cel mai bine poziţionată pe termen scurt şi mediu în România, fiind urmată de pharma (30% dintre respondenţi) şi e-commerce (26%).

Oficialii guvernamentali au promis o serie de soluţii pentru finanţarea business-urilor care şi-au pierdut potenţialul de creştere din cauza crizei COVID-19. Spre exemplu, firmelor din industria ospitalităţii le-a fost promis că programul de finanţare prin granturi guvernamentale va deveni operaţional în luna octombrie, în condiţiile în care mai bine de 30% din industrie nu mai poate redeschide din cauza lipsei fluxurilor financiare şi a scăderii cererii.

La întrebarea „Ce anume v-a influenţat cel mai mult operaţiunile în ultimele 6 luni, în contextul Crizei COVID-19”, 46% dintre administratorii firmelor au ales „scăderea cererii”. Pentru 21% dintre firme, cea mai mare presiune a fost cauzată de izolarea la domiciliu din cauza lock-down-ului generalizat, iar 17% au fost impactaţi mai ales de lipsa unor resurse de finanţare.

Studiul Termene.ro a fost realizat după primele 6 luni de pandemie, context care a influenţat evoluţia companiilor româneşti. Cifrele din cea mai recentă analiză Termene.ro arată că, în 2019, creşterea economică înregistrată este cu peste 20% mai mare decât în 2017 şi cu aproximativ 50% mai mare faţă de anii 2015 şi 2016.

În momentul de faţă, situaţia macro-economică provocată de pandemia COVID-19 face ca orice estimare referitoare la contracţia economică să fie extrem de dificil de realizat.  Totuşi, pe un ton optimist, pentru 50% dintre respondenţii studiului Termene.ro stabilitatea afacerii a fost afectată într-o măsură foarte mică (23%) şi mică (27,8%) de întârzierile la plata facturilor de către clienţi. Per total, situaţia este echilibrată: pentru 30% dintre respondenţi stabilitatea afacerii este afectată într-o măsură medie, în timp ce pentru aproape 20% dintre firme, influenţa crizei este mare şi foarte mare.

În ceea ce priveşte aşteptările pe termen scurt, mai puţin de 20% dintre administratorii firmelor sunt încrezători sau foarte încrezători că lucrurile îşi vor reveni economic în această toamnă, raportat la luna februarie 2020.

La nivel naţional, companiile afectate de pandemie au putut solicita Certificate de situaţie de urgenţă (C.S.U.) după cum urmează:

- CSU Tip 1, pentru companii care şi-au întrerupt total sau parţial activitatea, ca urmare a deciziilor emise de către autorităţile competente în perioada stării de urgenţă

- CSU Tip 2, pentru companii care şi-au diminuat încasările/veniturile în luna martie sau aprilie 2020 cu peste 25% raportat la media lunilor ianuarie şi februarie 2020.

Până la data de 15 septembrie (termenul limită pentru solicitarea certificatelor) au fost solicitate peste 60.000 de Certificate pentru situaţie de urgenţă, solicitanţii generând aproape o cincime din cifra de afaceri obţinută la nivel naţional în anul 2019.

Astfel, cel puţin o cincime din veniturile generate de companiile româneşti (319 miliarde lei obţinuţi în anul 2019) a fost puternic afectată de situaţia macro-economică din anul 2020 şi există riscul unor diminuări semnificative.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
antreprenori,
fonduri europene,
manageri

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei? Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei?

Ajunsă la pragul istoric de un sfert de secol de activitate pe piaţa locală de servicii medicale private, reţeaua de sănătate Regina Maria se pregăteşte să construiască următorii 25 de ani de performanţă pe pilonii ridicaţi prin investiţiile şi inovaţiile implementate până acum. Care au fost cele mai importante borne depăşite? Ce înseamnă performanţa în medicina privată? Cum va arăta piaţa locală de servicii medicale private peste 25 de ani? – sunt câteva dintre întrebările la care ne răspunde Fady Chreih, CEO al Regina Maria.

vezi continuarea
ZF.ro
Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Mediafax
O caricatura cu Recep Tayyip Erdogan, pe prima pagină din Charlie Hebdo O caricatura cu Recep Tayyip Erdogan, pe prima pagină din Charlie Hebdo
Efectele SARS-CoV-2: Creierul uman, mai bătrân cu până la 10 ani după COVID-19. Ce arată rezultatele unui studiu despre deficitul cognitiv
MonitorulApararii
NEVERENDING STORY NEVERENDING STORY
7 lecţii învăţate de forţele ruse în războiul din Siria
MonitorulPartidelor
Dominic Fritz: Sunt, de azi, primar validat definitiv al Timişoarei Dominic Fritz: Sunt, de azi, primar validat definitiv al Timişoarei
Tomac: Poate distinsul domn Dircă, în numele moralei politice des invocată, demisionează de la Consiliul Legislativ
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA... COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA...
De ce trebuie să se ţină la termen alegerile parlamentare? Analiza lui Ion Cristoiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.