FMI recomandă creşterea preţurilor energiei şi reducerea subvenţiilor plătite de state pentru consumatori

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 29 martie 2013 10 afişări

Subvenţionarea energiei costă guvernele lumii aproape 2.000 de miliarde de dolari, descu­rajează investiţiile private şi-i ajută pe consu­matorii înstăriţi mai puţin decât pe cei săraci, se arată într-un studiu al Fondului Monetar Inter­naţional, care recomandă creşterea progresivă a preţurilor energiei, scrie Bloomberg.

FMI recomandă creşterea preţurilor energiei şi reducerea subvenţiilor plătite de state pentru consumatori

Subvenţionarea energiei costă guvernele lumii aproape 2.000 de miliarde de dolari, descu­rajează investiţiile private şi-i ajută pe consu­matorii înstăriţi mai puţin decât pe cei săraci, se arată într-un studiu al Fondului Monetar Inter­naţional, care recomandă creşterea progresivă a preţurilor energiei, scrie Bloomberg. Raportul, care acoperă 176 de ţări şi reco­manda ca majorarea treptată a preţurilor energiei să fie însoţită de măsuri care-i protejează pe cei saraci. Renunţarea la subvenţii ar ajuta, de asemenea, la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, estimează specialiştii de la FMI. „Subvenţionarea energiei este mare şi dăunătoare. Aceasta duce la consum exagerat de energie, absoarbe resursele sectorului public care pot fi utilizate în scopuri mai folositoare şi sunt mai benefice celor bogaţi decât celor săraci“, se menţionează în raport. Studiul dă FMI muniţie pentru ceea ce descrie a fi „o temă des discutată“ de statele membre. Reticenţa autorităţilor de a lăsa preţurile energiei să crească a blocat sau a epuizat programele de asistenţă financiară stabilite pentru ţări precum Ucraina şi Pakistan. Raportul arată că aceste state cheltuie mai mult pe subvenţionarea energiei decât pe sănătate publică şi educaţie.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/fmi-recomanda-cresterea-preturilor-energiei-si-reducerea-subventiilor-platite-de-state-pentru-consumatori-10698985
10698985
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.