Florin Georgescu a lăsat rezerva de valută din Finanţe aproape de unde a preluat-o: 4,4 mld. euro

Postat la 24 decembrie 2012 12 afişări

Ministerul Finanţelor are un stoc de lichiditate în valută de 4,4 miliarde de euro, cu numai 200 mil. euro mai mare faţă de nivelul de pe 8 mai 2012 când Florin Georgescu, primviceguvernator suspendat al BNR, şi-a început mandatul de ministru în guvernul Ponta.

Rezerva de valută constituită în Trezoreria statului conform acordului cu FMI a înregistrat fluctuaţii considerabile pe parcursul anului în condiţiile în care acest instrument de protecţie a fost folosit intens în contextul crizei politice din vară pentru acoperirea necesarului de lichidităţi fără angajarea unor costuri usturătoare pentru buget. Astfel, la sfârşitul lunii iulie aşa-numitul "buffer" scăzuse la 3,3 mld. euro, după ce în aprilie se apropiase de 5 mld. euro. Apoi rezerva a fost refăcută în toamnă prin două emisiuni de bonduri în euro pe piaţa internaţională care au însumat 2,25 mld. euro. Aşa se face că la un moment dat bufferul a trecut de 6 mld. euro, însă nu a rămas acolo decât scurt timp. Finanţele au împrumutat şi 763 mil. euro de pe piaţa internă pentru rambursarea unei emisiuni de obligaţiuni în euro destinată pieţei interne, astfel că această scadenţă nu a afectat rezerva de valută.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
finante rezerve,
georgescu,
lichiditate
/actualitate/florin-georgescu-a-lasat-rezerva-de-valuta-din-finante-aproape-de-unde-a-preluat-o-4-4-mld-euro-10410036
10410036
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.