Fitch taie ratingul Greciei cu trei trepte si avertizeaza ca nu se va opri aici. Euro cade

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 mai 2011 13 afişări

Agentia de evaluare Fitch a redus vineri ratingul datoriilor pe termen lung ale Greciei cu trei trepte, de la BB+ la B+, precizand ca orice extindere a scadentelor pentru emisiunile de obligatiuni grecesti existente la ora actuala va fi considerat drept incetare efectiva a capacitatii de plata a tarii si va fi taxata ca atare prin inrautatirea ratingului.

Fitch a precizat ca Grecia trebuie sa aplice "un program de reforme fiscale radicale" ca sa asigure solvabilitatea tarii si a apreciat ca au crescut mult riscurile politice si sociale de aplicare a actualului program de austeritate, destinat sa reduca deficitul bugetar la 7,5% din PIB, mai ales ca recesiunea a scazut incasarile la buget.

Din marele program de privatizare de 50 de miliarde de euro, prin care Grecia vrea sa faca rost de bani ca sa-si plateasca o parte din uriasa datorie externa de jumatate de trilion de dolari, Fitch apreciaza ca pana la sfarsitul anului nu se va putea realiza decat o mica parte, scrie publicatia elena Capital.

Precizarea ca o extindere a scadentei obligatiunilor tarii ar echivala in ochii Fitch cu falimentul are sens, pentru ca pana acum atat Atena, cat si FMI si UE, creditorii Greciei, au reusit sa evite restructurarea datoriilor grecesti. O restructurare ar fi insemnat ca si statul elen, si bancile occidentale si investitorii straini expusi pe Grecia ar avea de pierdut bani, ceea ce n-a convenit nimanui - cel putin pana acum, cand guvernele europene si FMI incep sa se razgandeasca.

Singura institutie care a ramas sa se opuna ferm restructurarii este Banca Centrala Europeana (BCE), care ar fi nevoita sa-si incalce propriile reguli de functionare daca ar accepta sa mai ofere lichiditati Greciei in schimbul unor titluri fara valoare, cu rating "junk". Si, evident, aceasta ar afecta puternic credibilitatea BCE si a zonei euro.

Ratingul BB+ corespunde categoriei "junk", fiind cu 4 trepte sub nivelul "investment grade" (titluri recomandabile investitorilor).

Cum Fitch este una dintre cele trei mari la nivel mondial, alaturi de Moody's si Standard&Poors's, decizia a starnit groaza la Atena, dar si in Europa, stiut fiind ca toate deciziile acestor agentii in privinta Greciei, a Portugaliei sau a Irlandei au fost urmate mereu de turbulente pe pietele financiare, caderea euro si mobilizarea urgenta a membrilor eurozonei si a FMI spre a oferi tarilor respective un pachet de salvare de la faliment.

Iar alternativa la orice forma de restructurare a datoriilor, fie facuta prin extinderea scadentelor, fie prin reducerea valorii obligatiunilor, este si acum un nou pachet de salvare din partea UE si a FMI pentru Grecia, dublat de un program drastic de taieri de cheltuieli bugetare din partea Atenei. Valoarea pachetului de sprijin, conform informatiilor care circula de cateva saptamani, ar fi de circa 60 de miliarde de euro.

Vineri, euro a scazut cu 1,1% fata de dolar, la 1,4156, din cauza ingrijorarilor ca o eventuala restructurare a datoriilor grecesti va face pagube in conturile marilor banci europene si ale detinatorilor de obligatiuni elene.

Christine Lagarde, ministrul de finante francez si candidatul favorit la preluarea sefiei FMI, a declarat, intr-un interviu ce va aparea sambata in ziarul austriac Der Standard, ca orice concesie din partea bancilor creditoare ale Greciei "ar fi binevenita", avand in vedere ca statul elen "e amenintat de faliment". Ea a cerut insa Greciei sa mearga inainte mai repede cu programul de privatizari, ca sa stranga bani spre a-si putea achita datoriile.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/fitch-taie-ratingul-greciei-cu-trei-trepte-si-avertizeaza-ca-nu-se-va-opri-aici-euro-cade-8277143
8277143
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.