Fitch: O deviere semnificativă de la programul fiscal ar putea afecta ratingul României

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 30 aprilie 2012 14 afişări

Ratingul actual al României, BBB-, încorporează deja un anumit grad de incertitudine politică în perspectiva alegerilor parlamentare, însă o deviere semnificativă de la programul de consolidare fiscală, prin politici populiste promovate înainte sau după alegeri, ar afecta ratingul ţării, arată agenţia Fitch Ratings.

Fitch a îmbunătăţit în iulie anul trecut ratingul României, de la BBĂ la BBB-, cu perspectivă stabilă, ca efect al redresării economice bazate pe exporturi şi al reducerii deficitului bugetar, ca urmare a consolidării fiscale substanţiale din 2008-2011.

Kiss Gergely, analist al agenţiei de rating, arată că demiterea celui de-al doilea guvern care a condus România după mai puţin de trei luni a crescut incertitudinea politică. Victor Ponta, premierul desemnat din partea USL, a anunţat că doreşte repornirea rapidă a discuţiilor cu FMI, ţinând cont că planul de consolidare fiscală pentru România este trasat în programul de credit de 5,3 mld. euro angajat cu FMI-UE. "Deşi a criticat puternic măsurile de austeritate fiscală din ultimii ani, USL a promis că va lucra cu instituţiile financiare internaţionale", notează Gergely.

România a făcut progrese în ultimele trimestre în privinţa ajustării deficitului bugetar, care s-a situat la 5,2% din PIB la sfârşitul anului trecut, aproape de ţinta stabilită cu FMI-UE. Creşterea economică a depăşit 2% în 2011, iar inflaţia a ajuns la minime istorice. România rămâne însă în continuare expusă efectelor crizei din zona euro, atât pe canalul comercial, cât şi din cauza rolului băncilor din zona euro în sectorul financiar al ţării, apreciază analistul Fitch Ratings.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
finante,
rating,
Fitch,
politica,
Ponta,
USL,
deficit,
buget,
guvern,
zona euro
/actualitate/fitch-o-deviere-semnificativa-de-la-programul-fiscal-ar-putea-afecta-ratingul-romaniei-9583071
9583071
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.