Finantele accepta dobanzi peste 7% la obligatiunile pe trei ani

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 05 noiembrie 2010 53 afişări

Ministerul Finantelor a acceptat sa se imprumute la dobanzi mai mari de 7% din partea bancilor, vanzand joi obligatiuni de stat cu scadenta la trei ani in valoare de 120 de milioane de lei (27,9 milioane de euro), cu un randament mediu de 7,1%.

Finantele au avut in vedere sa vanda obligatiuni in valoare de 300 de milioane de lei, valoarea subscrisa a fost de 591,2 milioane, insa cea adjudecata nu a depasit 120,1 milioane de lei.

Din primavara incoace, MF a refuzat sa se mai indatoreze la dobanzi mai mari de 7%, cu exceptia emisiunilor de obligatiuni de stat cu dobanda, ceea ce a impins statul sa contracteze cu precadere imprumuturi pe termen scurt, prin licitatii de titluri de stat cu scadenta intre sase luni si un an, pentru a-si satisface nevoile de finantare.

Bancile, in schimb, au presat constant in directia majorarii dobanzii, invocand mereu riscurile asociate cu tensiunile politice si cu asteptarile privind o inflatie mai mare.

BNR a anuntat joi ca modifica estimarea privind inflatia la sfarsitul anului 2010, la 8,2% (fata de 7,8% in raportul din august), respectiv pentru 2011, la 3,4% (fata de 3,1%). Tinta centrala de inflatie ramane insa de 3% si pentru 2011, si pentru 2012, urmand ca din 2013 sa treaca la o tinta centrala stationara, de 2,5%.

In septembrie, inflatia anuala a urcat la 7,7%, peste asteptarile analistilor financiari.

"Se pare ca Ministerul a renuntat la plafonul de 7%, intrucat cantitatea de datorie contractata pe termen scurt se acumuleaza. Cred ca exista presiuni pentru randamente mai mari la titlurile cu scadenta la un an, trei ani si cinci ani; 7% este suficient pentru titlurile la sase luni", a declarat agentiei Bloomberg Vlad Muscalu, economist al ING Bank Romania.

Pe primele opt luni, fata de perioada ianuarie - august 2008, cel mai rapid a crescut datoria externa pe termen scurt (cu 17,4%, la 17,14 miliarde de euro), mult peste ritmul de crestere a datoriei pe termen lung (7,5%), conform datelor BNR.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a vandut titluri de stat si obligatiuni in valoare de 32 de miliarde de lei (7,4 miliarde de euro). Pentru luna noiembrie, programul de finantare prevede vanzarea de titluri de 4,6 milioane de lei (peste un miliard de euro), dupa 3,1 milioane in octombrie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
finante,
obligatiuni,
datorie,
banci,
scadenta,
imprumut
/actualitate/finantele-accepta-dobanzi-peste-7-la-obligatiunile-pe-trei-ani-7693393
7693393
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.