Fermierii cehi vs. UE

Postat la 28 noiembrie 2005 26 afişări

Nevoiti sa se descurce cu o recolta mai mare decat se asteptau pentru al doilea an consecutiv, fermierii cehi gasesc ca statul trebuie sa le asigure protectia in fata produselor din UE, scrie Prague Post. Practic, fermierii cer guvernului o lege care sa-i forteze pe marii retaileri sa aiba pe rafturi un procent fix de produse fabricate in Cehia.

Nevoiti sa se descurce cu o recolta mai mare decat se asteptau pentru al doilea an consecutiv, fermierii cehi gasesc ca statul trebuie sa le asigure protectia in fata produselor din UE, scrie Prague Post. Practic, fermierii cer guvernului o lege care sa-i forteze pe marii retaileri sa aiba pe rafturi un procent fix de produse fabricate in Cehia.


"Lanturile de retail prefera, cu siguranta, produsele straine celor din Cehia", spune Milan Tepl, director al Madeta, un procesator de lapte din sudul Boemiei. "Circa trei sferturi dintre produsele pe care le vand sunt din vest, iar achizitiile de la producatorii locali sunt in continua scadere."


Oficialii mai multor retele de retail spun ca achizitiile pe care ei le fac sunt dictate de preferintele consumatorilor, nu de tara in care sunt produse; ei sustin chiar ca cele fabricate in Cehia reprezinta, in functie de tipul de produs, 30-80% din marfa.


Totusi, fermierii continua sa se planga ca marfa lor nu se vinde, in ciuda substantialelor subventii guvernamentale (care totalizeaza 1,25 miliarde de dolari anual) si a campaniilor de marketing finantate de la buget prin care statul ceh promoveaza produsele autohtone. Chiar si in conditiile in care recolta de grau de anul acesta a fost cu 11% mai mica decat cea de anul trecut, fermierii tot se asteapta sa aiba probleme cu stocurile. "Retailerii trebuie sa vanda cel putin 50% produse autohtone", crede presedintele Camerei Agricole, Jan Veleba.

Purtatorul de cuvant al retailerului Tesco, Vesselin Barliev, crede ca pretentiile fermierilor cehi sunt nesustenabile si ca o lege care sa oblige supermarketurile sa achizitioneze produse locale nu va ajuta, pentru ca nimeni nu-i poate obliga pe cehi sa cumpere anumite produse. Insa Ministerul Agriculturii pare sa-i sprijine pe fermieri. "O lege care sa fixeze un procent minim de produse locale in portofoliul marilor lanturi de magazine ar ajuta agricultura noastra", crede un oficial al ministerului, care chiar a declarat recent unui cotidian din Praga ca tara ar avea nevoie si de o lege care sa restrictioneze locurile in care pot fi construite noi supermarketuri.


E insa greu de crezut ca guvernul va fi de acord sa propuna o lege care sa acorde tratament preferential producatorilor cehi in detrimentul celor straini. "O astfel de miscare nu va fi autorizata de Comisia Europeana", spune David Marek, economist-sef al unei firme de consultanta financiara. Purtatorul de cuvant al Ministerului Industriei si Comertului, Ivo Mravinac, aminteste ca o tentativa asemanatoare a guvernului de la Bratislava a fost respinsa de Comisia Europeana.


O alta solutie propusa de producatori, care nu contravine legislatiei UE, e aceea ca guvernul sa finanteze campanii de marketing care promoveaza marfuri locale - asa cum a fost cea demarata in iunie pentru produsele alimentare cu certificat de calitate "Klasa", emis de autoritati. Pentru a primi "timbrul Klasa", produsele trebuie sa fie fabricate in Cehia si sa contina un anume procent de ingrediente locale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/fermierii-cehi-vs-ue-2509756
2509756
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.