Fericiti cei care fac profit. Cu conditia sa nu-l faca in Ungaria

Postat la 17 octombrie 2010 26 afişări

A plouat, in saptamana care se incheie, cu anunturi ale autoritatilor ungare, pornite sa reformeze sistemul fiscal si sa mareasca rapid veniturile la buget, dupa ce la sfarsitul lunii septembrie, deficitul fiscal a ajuns la 7,7% din PIB, ceea ce inseamna 125% din programul asumat de stat pentru intregul an.

Premierul Viktor Orban a anuntat ca va introduce un impozit suplimentar pentru marile retele de hipermarketuri si supermarketuri, ceea ce extinde aria taxelor aplicate asupra unor categorii de companii cu venituri mari, dupa ce in vara a starnit atatea discutii cu taxa pe banci, menita sa atraga la buget cateva sute de milioane de euro.

Ministrul economiei, Gyorgy Matolcsy, a confirmat ca va aduce la buget 221 mld. forinti (808 milioane de euro) din impunerea "taxelor de criza", dar si din oprirea transferului banilor din contributiile sociale catre fondurile de pensii private. Obiectivul Ungariei este sa nu depaseasca un deficit fiscal de 3,8% din PIB.

Noile categorii de companii tintite de taxa suplimentara sunt cele din telecom si energie, asteptate sa verse la buget 61 mld. forinti (cele din telecom) si 70 mld. forinti (cele din energie). Despre taxa aplicabila lanturilor comerciale, care urmeaza sa genereze 30 mld. forinti anual, Matolcsy a spus ca va fi aplicata la profitul net, in trepte, in functie de nivelul profitului, incepand de la plafonul de 500 mil. forinti profit anual (taxa zero) si ajungand la 2% (pentru companiile cu profit de peste 100 mld. forinti).

Analistii se declara deocamdata dezorientati de directia politicii guvernului, care pe de o parte vrea sa lase mai multi bani la dispozitia persoanelor fizice si a companiilor (initiativa de a introduce cota unica de impozitare la 16% si de a scadea la 10% impozitul pe profitul firmelor, din 2012), dar pe de alta parte stoarce bani suplimentari de la singurele companii care mai fac acum profit.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
Ungaria,
impozit,
taxe,
companii,
deficit,
buget
/actualitate/fericiti-cei-care-fac-profit-cu-conditia-sa-nu-l-faca-in-ungaria-7482019
7482019
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.