Fascinanta poveste a unei fraude de proporţii: cum a ajuns condamnat la închisoare fostul premier al Malaeziei care a finanţat din banii cetăţenilor filmul “The Wolf of Wall Street”

Postat la 29 iulie 2020 120 afişări

Fascinanta poveste a unei fraude de proporţii: cum a ajuns condamnat la închisoare fostul premier al Malaeziei care a finanţat din banii cetăţenilor filmul “The Wolf of Wall Street”

Najib Razak, fostul premier al Malaeziei, a fost condamnat la 12 ani de închisoare în scandalul 1MDB.

Avocaţii lui Najib au anunţat că vor face apel. Goldman Sachs Group va plăti Maleziei 3,9 miliarde de dolari pentru retragerea acuzaţiilor în acest scandal

Situaţia nu arată deloc roz pentru Najib Razak, fostul prim-ministru al Malaeziei. Scandalul 1MDB ţi l-a adus în prim-plan încă din 2018, alături de cea mai influentă bancă de pe Wall Street, Goldman Sachs Group. Inevitabil, totul într-un decor care a inclus iahturi, apartamente de lux, artă şi filmul „The Wolf of Wall Street”. Najib a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru abuz de putere, 10 ani pentru spălare de bani şi încă 10 ani pentru abuz de încredere, dar îi va executa simultan.

În 2018, el a fost arestat şi suspectat că şi-a însuşit 628 milioane de dolari din acest fond de stat pentru dezvoltare. Şi drepturile filmului „Lupul de pe Wall Street" au fost sechestrate de Fiscul American în acest caz de evaziune fiscală. Potrivit procurorilor, filmul a fost finanţat de Red Granite cu bani folosiţi în mod fraudulos provenind din 1MDB.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs Group a anunţat că va plăti Maleziei 3,9 miliarde de dolari pentru retragerea acuzaţiilor cu privire la rolul băncii de investiţii în scandalul fondului 1MDB.

Najib a primit şi o amendă de 49,3 milioane dolari şi dacă nu o achită poate primi încă 5 ani după gratii. Decizia vizează transferul a 9,9 milioane de dolari din 1MDB în conturile lui Najib prin diverse companii intermediare. Najib neagă toate acuzaţiile şi se declară nevinovat. Fostul premier s-ar putea confruta acum cu zeci de ani de închisoare.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
film,
fost premier,
wall street

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.