Explozie în Iran: Cea mai periculoasă meserie din lume este cea de expert în programul nuclear iranian

Autor: Dorin Oancea Postat la 28 ianuarie 2013 35 afişări

Recenta explozie dintr-un complex nuclear subteran iranian ne dă dreptate: una dintre cele mai periculase meserii din lume este cea de expert sau angajat în programul nuclear iranian. Business Magazin a prezent o listă extinsă a deceslor şi accidentelor pe care le-au suferit experţii angajaţi în programul nuclear iranian.

240 de angajaţi sunt blocaţi în inima unui munte, într-un complex care ar desfăşura şi activităţi militare. Un site american de ştiri, WorldNetDaily, care citează un fost agent de informaţii iranian, a anunţat că o explozie puternică a avut loc pe 21 ianuarie la complexul nuclear iranian de la Fordo, o uzină săpată în munte în apropierea oraşului Qom, în nord-vestul Iranului. Jerusalem Post precizează, citând alte surse, că un avion militar israelian ar fi fost observat în apropierea complexului nuclear iranian în momentul exploziei.

Conform surselor citate, explozia a distrus parţial uzina de îmbogăţire a uraniului.La nivel neoficial, regimul de la Teheran a atribuit Israelului deflagraţia, însă, oficial, Iranul a negat incidentul, explicând că este vorba de "propagandă occidentală"."Orice explozie produsă în Iran care nu afectează populaţia civilă, ci doar infrastructura este binevenită", a spus ministrul israelian pentru Securitatea Internă Avi Dichter. Dacă explozia într-adevăr a avut loc, acesta ar fi cel mai mare atac sau act de sabotaj de până acum împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, iar incidentul riscă să atragă riposta Teheranului.

VEZI AICI O GALERIE FOTO CU DECESELE ŞI ACCIDENTELE CARE AU AFECTAT EXPERŢI ANGAJAŢI ÎN PROGRAMUL NUCLEAR IRANIAN.

Complexul nuclear subteran Fordo este situat în apropierea oraşului Qom într-o fostă bază militară a Gardienilor Revoluţiei Islamice, fiind specializat în activităţi de îmbogăţire a uraniului. Existenţa complexului de la Fordo a fost dezvăluită în 2009 de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, după o serie de indicii furnizate de serviciile de spionaj occidentale. în acest complex ar exista aproximativ 3.000 de centrifuge pentru purificarea uraniului.

Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile. Israelul a ameninţat în mai multe rânduri că va ataca instalaţiile nucleare iraniene dacă Statele Unite şi partenerii occidentali nu vor reuşi să blocheze prin sancţiuni controversatul program atomic iranian.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Explozie,
Iran,
expert
/actualitate/explozie-in-iran-cea-mai-periculoasa-meserie-din-lume-este-cea-de-expert-in-programul-nuclear-iranian-10526544
10526544
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.