Explozia de cazuri COVID în China, potenţial „teren propice" pentru apariţia unor noi variante

Autor: Andreea Tobias Postat la 29 decembrie 2022 35 afişări

Explozia cazurilor de COVID în China, în contextul în care ţara ridică restricţiile, ar putea crea un "potenţial teren propice" pentru apariţia unor noi variante, avertizează experţii în sănătate.

Explozia de cazuri COVID în China, potenţial „teren propice" pentru apariţia unor noi variante

China a anunţat săptămâna aceasta că persoanele care călătoresc în ţară nu vor mai fi obligate să intre în carantină începând cu 8 ianuarie, aceasta fiind cea mai recentă inversare majoră a restricţiilor severe care au ţinut China în mare parte închisă faţă de lume de la începutul pandemiei.

În timp ce Comisia Naţională de Sănătate a ţării a încetat să mai publice zilnic numărul de cazuri, oficialii din mai multe oraşe estimează că sute de mii de persoane au fost infectate în ultimele săptămâni. Spitalele şi crematoriile au fost copleşite în întreaga ţară.

Având în vedere că virusul circulă în rândul a aproape o cincime din populaţia lumii - aproape toţi cei care nu au imunitate în urma unei infecţii anterioare şi mulţi dintre ei rămân nevaccinaţi - experţii se tem că China va deveni un teren fertil pentru noi variante.

Antoine Flahault, director al Institutului de Sănătate Globală de la Universitatea din Geneva, a declarat pentru AFP că fiecare nouă infecţie creşte şansele ca virusul să evolueze.

"Faptul că 1,4 miliarde de oameni sunt brusc expuşi la SARS-CoV-2 creează în mod evident condiţii pentru apariţia unor variante", a spus Flahault, referindu-se la virusul care provoacă boala COVID-19.

Bruno Lina, profesor de virusologie la Universitatea franceză din Lyon, a declarat pentru „La Croix” că China ar putea deveni un "potenţial teren de reproducere a virusului".

Soumya Swaminathan, care a ocupat funcţia de cercetător şef al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii până în noiembrie, a declarat că o mare parte din populaţia chineză este vulnerabilă la infecţie, în parte din cauza faptului că multe persoane în vârstă nu au fost vaccinate sau nu au primit un stimulent.

"Trebuie să urmărim îndeaproape orice variantă emergentă îngrijorătoare", a declarat cercetătorul pentru „Indian Express”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
coronavirus,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.