Expert european: nu privatizarea Greciei e solutia

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 28 mai 2011 21 afişări

Programul de privatizare masiva a activelor statului elen, care ar trebui sa aduca la buget 50 de miliarde de euro, necesare pentru plata unei datorii estimate sa urce la 160% din PIB, a fost criticat de opozitie pentru ca ar atrage o pierdere de suveranitate.

Problema nu se pune insa asa, crede Daniel Gros, seful Centrului pentru Studii de Politici Europene de la Bruxelles si coautorul ideii de creare a unui Fond Monetar European destinat prevenirii unei crize similare cu cea a Greciei. Ci in termeni de realism economic: daca tot stocul de investitii straine directe acumulate pana acum in Grecia n-a depasit 25 de miliarde de euro, atunci cum ar fi de sperat ca investitorii se vor repezi sa arunce 50 de miliarde intr-o economie cu probleme, grevata de birocratie si fara macar un registru functional al proprietatilor imobiliare?

Potrivit publicatiei Kathimerini, Gros crede ca mai realist e ca Grecia sa vanda nu activele din tara, ci participatiile din strainatate, in principal ale bancilor, care totalizeaza aproape 20 mld. euro, cea mai mare parte a activelor bancare din strainatate fiind concentrata in Turcia. Daca acolo unde statul este inca actionar, scoaterea la vanzare ar fi o optiune naturala, motivatia vanzarii in cazul companiilor sau al bancilor unde statul nu este actionar ar fi ca soarta firmelor private din Grecia este deja mult prea legata de cea a statului pentru ca acestea sa se poata sustrage efectelor unui eveniment ca intrarea in incapacitate de plata a statului elen.

Ministerul de Finante de la Atena s-a angajat sa accelereze privatizarile, in cadrul planului de a vinde in total active de 50 de miliarde de euro, in conditiile in care Grecia risca sa nu primeasca a cincea transa din acordul de finantare cu UE si FMI, la 29 iunie. Ministrul de resort, Giorgios Papakonstantinos, a promis ca se va intalni cu reprezentantii Deutsche Telekom pentru a-i convinge sa cumpere 10% din operatorul telecom OTE, si sa publice in cursul verii anunturile de vanzare pentru Hellenic Postbank, Piraeus Bank, portul Salonic, Loteria de Stat, compania de gaze DEPA, compania metalurgica Larko, compania de productie militara Hellenic Defence Systems si altele.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Grecia,
privatizare,
FMI,
banci,
datorie,
companii,
vanzare
/actualitate/expert-european-nu-privatizarea-greciei-e-solutia-8292199
8292199
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.