Eurostat: Economia zonei euro a crescut peste estimările iniţiale în trimestrul doi, cu 0,4%

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 08 septembrie 2015 36 afişări

Economia zonei euro a crescut cu 0,4% în trimestrul al doilea, faţă de trimestrul precedent, peste estimarea iniţială de 0,3%, susţinută de exporturi şi cheltuielile de consum, potrivit datelor revizuite publicate marţi de biroul european de statistică, Eurostat.

Un ritm de creştere similar a fost înregistrat şi la nivelul Uniunii Europene.

În primul trimestru, PIB-ul a avansat cu 0,5% atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, PIB-ul ajustat la factorii sezonieri a urcat în intervalul aprilie-iunie cu 1,5% în zona euro şi cu 1,9% în UE, după creşteri de 1,2%, respectiv 1,7% în trimestrul precedent.

În trimestrul al doilea, consumul populaţiei din zona euro a crescut cu 0,4% şi a avut o contribuţie de 0,2 puncte procentuale la PIB-ul regiunii. Cheltuielile guvernamentale au urcat cu 0,3%, în timp ce investiţiile au scăzut cu 0,5%, după o majorare de 1,4% la începutul anului, potrivit Eurostat.

Banca Centrală Europeană a anticipat săptămâna trecută că redresarea zonei euro va continua, chiar dacă într-un ritm mai lent decât estima inţial, din cauza efectului încetinirii activităţilor economice în China.

Banca prognozează pentru acest an o creştere economică de 1,4% în zona euro, urmată de un avans de 1,8% în 2016. BCE a redus săptămâna trecută estimarea referitoare la inflaţia zonei euro din acest an la numai 0,1%, de la nivelul de 0,3% prognozat în iunie. Pentru 2016, banca se aşteaptă la accelerarea inflaţiei la 1,1%, care este totuşi sub estimarea anterioară, de 1,5%. În 2017, reprezentanţii BCE anticipează o inflaţie de 1,7%, apropiată de aşteptarea iniţială de 1,8%.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a dat asigurări, în conferinţa de presă susţinută după şedinţa de politică monetară de săptămâna trecută, că instituţia este pregătită să suplimenteze măsurile de stimulare dacă economia zonei euro va avea nevoie.

La nivelul UE, PIB-ul a crescut în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale acestui an, în toate statele pentru care sunt disponibile date, cu excepţia Franţei, unde economia a stagnat.

Cele mai mari creşteri faţă de primul trimestru au fost înregistrate în Letonia (+1.2%), Malta (+1,1%), Cehia, Spania şi Suedia (+1%), urmate de Grecia şi Polonia (+0,9%), Slovacia (+0,8%), Estonia, Croaţia, Lituania, Slovenia şi Marea Britanie (+0,7%).

Cele mai reduse rate de creştere au fost înregistrate în Olanda, Austria şi România (+0,1%).

În România, INS a anunţat vineri că Produsul Intern Brut a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere cu 3,3% pe seria brută şi cu 3,7% pe seria ajustată sezonier, faţă de acelaşi trimestru din anul 2014.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ZONA EURO,
ECONOMIE,
/actualitate/eurostat-economia-zonei-euro-a-crescut-peste-estimarile-initiale-in-trimestrul-doi-cu-0-4-14704523
14704523
comments powered by Disqus

Aleph Story. De ce sunt mici salariile atât de mici în România?

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.