Euro urcă pe un val de încredere generat de reacţia Europei la pandemie

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 03 iulie 2020 80 afişări

Cel mai puternic raliu al monedei unice europene din ultimii peste doi ani pare a avea şanse să continue, o serie de indicatori de pe pieţe reflectând o încredere în creştere în reacţia Europei faţă de pandemie, scrie Bloomberg.

Euro urcă pe un val de încredere generat de reacţia Europei la pandemie

Cel mai puternic raliu al monedei unice europene din ultimii peste doi ani pare a avea şanse să continue, o serie de indicatori de pe pieţe reflectând o încredere în creştere în reacţia Europei faţă de pandemie, scrie Bloomberg.

Moneda a marcat cel mai mare avans de două luni în raport cu dolarul american, iar un indicator al puterii sale a avansat pentru al treilea trimestru consecutiv. În acelaşi timp, opţiunile relevă optimism pe mai multe fronturi, semnalând creşteri în raport cu dolarul în următoarele trei luni, şi o diminuare a sentimentului de pesimism în raport cu yenul, o monedă tradiţională de refugiu, la cel mai scăzut nivel din ianuarie.

Ultima tendinţă indică o încredere că guvernele din zona euro vor continua să reacţioneze rapid în sensul protejării publicului în faţa unui al doilea val, sau de o prelungire a primului val al pandemiei în comparaţie cu multe alte regiuni.

Aceasta sugerează o şansă mai bună ca regiunea să performeze mai bine din punctul de vedere al creşterii economice, atrăgând astfel infuzii mai mari de capital, care vor susţine moneda unică europeană.

Iar în condiţiile creşterii pariurilor pe o viitoare im­plementare de către banca centrală americană a unui control asupra curbei randamentelor, creştere dublată de şanse reduse de reducere a dobânzilor de către Banca Centrală Europeană, diferenţele de dobândi nu reprezintă potenţiale obstacole pentru moneda euro.

Optimismul privitor la euro nu este însă limitat la opţiuni. Piaţa spot trimite la rândul ei semnale de optimism, sugerând că moneda unică europeană are potenţialul de a trece dincolo de maximul atins pe 10 iunie, de 1,1422 în raport cu euro.

Totuşi, aşteptările ca o astfel de mişcare să se înregistreze în viitorul apropiat rămân relativ reduse. Există în continuare riscuri ca pariurile pe euro să nu fie câştigătoare, în cazul în care cererea pentru active refugiu să revină odată cu reînnoirea temerilor privind evoluţia coronavirusului şi a conflictelor comerciale, sau referitoare la alegerile prezidenţiale din Statele Unite din luna noiembrie.

În trecut, aprecierea euro ar fi stârnit îngrijorări serioase pentru autorităţile europene, în condiţiile în care continentul este masiv dependent de exporturi, însă lucrurile stau diferit de această dată, scrie Marcus Ashworth, editorialist Bloomberg.

Prima etapă a redresării economice post-coronavirus se va baza pe consumatorii interni. Robusteţea euro ar trebui văzută ca o apreciere a relative solidităţi a Europei raportat la SUA şi alte părţi ale lumii, potrivit lui Ashworth.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
incredere,
pandemie,
reactie,
urcare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.