Eugen Sinca, BCR: BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară în luna septembrie

Postat la 08 mai 2013 18 afişări

Banca centrală ar putea reduce dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale în luna septembrie, de la 5,25% la 5%, iar în a doua jumătate a anului viitor este posibilă şi scăderea rezervelor minime obligatorii pentru lei, a declarat miercuri analistul-şef al BCR, Eugen Sinca.

Eugen Sinca, BCR: BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară în luna septembrie

 "Noi (analiştii BCR - n.r.) aveam ca estimare reducerea dobânzii de politică monetară în luna noiembrie. Acum credem că reducerea va fi operată mai devreme, cred că în septembrie ar putea coborî de la 5,25% la 5%", a afirmat Sinca într-o conferinţă de presă.

El a răspuns astfel unei întrebări referitoare la decizia băncii centrale de a reduce prognoza de inflaţie de la 3,5% la 3,2% pentru acest an, spunând că BNR va acţiona în sensul reducerii dobânzii cheie după ce va avea la dispoziţie datele despre inflaţia din prima parte a anului.

Estimarea BCR privind inflaţia României în 2013 este de 3,6%, bazată pe creşterea preţurilor administrate, respectiv la gaze şi electricitate.

"În 2014, în a doua jumătate a anului vedem o reducere a rezervelor minime obligatorii la lei, însă după 2-3 reduceri consecutive a dobânzii de politică monetară cu câte 0,25 puncte procentuale. Rezervele la valută nu cred că vor fi reduse în următorii unu-doi ani", a adăugat Sinca.

Analistul şef al BCR estimează o dobândă cheie de 4,5% anul viitor.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/eugen-sinca-bcr-bnr-ar-putea-reduce-dobanda-de-politica-monetara-in-luna-septembrie-10861532
10861532
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.