Erste: Ţările din Europa Centrală şi de Est ar trebui să reziste mai bine la noua criză financiară care se anunţă

Postat la 18 octombrie 2011 11 afişări

Ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) ar trebui să reziste mai bine la noua criză financiară care se anunţă decât la cea care a urmat falimentului Lehman Brothers, datorită gradului redus de îndatorare, consolidării fiscale şi scăderii deficitelor de cont curent, potrivit unei analize Erste.

"La prima vedere, situaţia actuală din Europa Centrală şi de Est poate părea asemănătoare cu cea din perioada post-Lehman, deoarece canalele de contagiune rămân aceleaşi - posibila prăbuşire a cererii globale şi oprirea bruscă sau chiar inversarea fluxurilor de capital. Aşadar, dacă economia din zona euro frânează brusc, Europa Centrală şi de Est nu va evita contagiunea. Dar există trei motive pentru care regiunea ar trebui să reziste mai bine (decât zona euro) de această dată comparativ cu perioada post-Lehman: niveluri mult mai reduse ale datoriei publice, îmbunătăţirea consolidării fiscale şi diminuarea deficitelor de cont curent", a declarat într-un raport Juraj Kotian, co-director de cercetare macro/fixed income ECE în cadrul Erste Group. Nicunul dintre cele opt state din ECE analizate de Erste nu se află într-o situaţie atât de problematică precum ţările de la "periferia" zonei euro (Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania, Italia - n.r.) în privinţa dezechilibrelor contului curent, sustenabilităţii datoriei publice sau expunerii din sectorul bancar, notează Erste.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
criza,
reziste,
indatorare
/actualitate/erste-tarile-din-europa-centrala-si-de-est-ar-trebui-sa-reziste-mai-bine-la-noua-criza-financiara-care-se-anunta-8876012
8876012
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.