Emmanuel Macron vrea eficientizarea procesului decizional în Uniunea Europeană

Autor: Mihai Draghici Postat la 09 mai 2022 70 afişări

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat, luni după-amiază, că printre propunerile de reformare a Uniunii Europene figurează facilitarea procesului decizional prin generalizarea deciziilor cu majoritate calificată.

Emmanuel Macron vrea eficientizarea procesului decizional în Uniunea Europeană

"Vreau să continuăm să generalizăm majoritatea calificată în procesul nostru decizional, pentru eficientizarea deciziilor. Sunt favorabil acestei reforme instituţionale", a declarat Emmanuel Macron, citat de postul FranceTV.

Consiliul Uniunii Europene adoptă decizii în unanimitate în privinţa subiectelor importante privind domeniul fiscal, securitatea socială, politica externă comună şi cea în domeniul apărării, ceea ce a generat dificultăţi în adoptarea rapidă a unor decizii.

Emmanuel Macron a explicat şi că statele care vor fi cooptate în noua structură de cooperare politică europeană vor putea adera ulterior la Uniunea Europeană dacă îndeplinesc criteriile. "Cum să organizăm Europa dintr-un punct de vedere politic mai amplu decât Uniunea Europeană? Putem crea o nouă comunitate politică europeană. Această comunitate le-ar permite naţiunilor europene democratice care aderă la setul nostru de valori să găsească un nou spaţiu de cooperare politică şi în materie de securitate, cooperare în materie energetică, în domeniul transporturilor, investiţiilor în infrastructură, circulaţiei persoanelor", a declarat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Monde.

"Aderarea la această comunitate nu reprezintă o evaluare anticipată privind admiterea ulterioară la Uniunea Europeană. Şi nici nu va fi închisă celor care s-au retras din UE. Dar trebuie să reunim Europa în funcţie de realitatea geografiei sale cu voinţa de a menţine unitatea continentului nostru", a explicat Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei a propus în Parlamentul European, cu ocazia Conferinţei privind Viitorul Europei, crearea unei "comunităţi politice europene", o structură diferită de UE dar care să coopereze strâns cu blocul comunitar, în care să fie integrată Ucraina, în contextul în care unele state se opun admiterii rapide a acestei ţări în Uniunea Europeană. "Războiul din Ucraina ne invită să regândim geografia şi organizarea continentului nostru. Ucraina, prin lupta sa şi prin curaj, este membră de suflet a Europei noastre", a argumentat Emmanuel Macron, admiţând că este posibil să dureze "decenii" până la admiterea Ucrainei în UE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
franţa,
ue,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.