Emmanuel Macron insistă pentru suveranitatea strategică a UE şi vrea reconfigurarea rolului NATO

Autor: Mihai Draghici Postat la 05 februarie 2021 125 afişări

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat, într-un interviu acordat Institutului "Consiliul Atlantic", pentru consolidarea suveranităţii strategice a Uniunii Europene, cerând reformarea NATO şi exprimând disponibilitatea de a ajunge la "multilateralism bazat pe rezultate" în relaţia cu SUA.

Emmanuel Macron insistă pentru suveranitatea strategică a UE şi vrea reconfigurarea rolului NATO

"Din punctul meu de vedere, prioritatea absolută în relaţia cu noua Administraţie americană şi în colaborarea între Statele Unite şi Europa este să ajungem la un multilateralism bazat pe rezultate. În ultimii ani, am depus eforturi mari pentru a menţine cadrul multilateral. Toate chestiunile menţionate - pandemia, criza economică şi socială, noile egalităţi, schimbările climatice, mizele pentru democraţie etc. - necesită o mai mare coordonare a acţiunilor noastre. Însă, în ultimii ani, am asistat la o formă de fragmentare a cadrelor şi sistemelor multilaterale existente. De aceea, prioritatea absolută este reconstruirea acestui multilateralism, evident promovând un multilateralism solidar, pentru a fi siguri că suntem eficienţi şi solidari, dar şi pentru a ajunge la un multilateralism bazat pe rezultate, ceea ce înseamnă să obţinem rezultate concrete, cu soluţii la principalele dificultăţi, sau măcar să începem să oferim soluţii", a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat Institutului american "Consiliul Atlantic" ("Atlantic Council").

"Consider că primele zile ale noii Administraţii a SUA sunt cruciale pentru orientarea în această direcţie: decizia preşedintelui Joe Biden de a reveni în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) (...). Există, desigur, şi decizia de reintegrare în Acordul Paris şi de revenire în grupul ţărilor care să atingă obiectivul neutralităţii în privinţa emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Vor exista probabil şi decizii privind Organizaţia Mondială a Comerţului şi aşa mai departe", a precizat preşedintele Franţei, conform stenogramei interviului, postată pe site-ului Palatului Élysée.

Emmanuel Macron pledează pentru consolidarea suveranităţii strategice a Uniunii Europene

"De la începutul mandatului meu, obiectivul meu a fost reinventarea sau restabilirea unei suveranităţi europene reale. În ultimii ani, am lăsat spaţiu unei abordări naţionaliste, cu solicitări de creştere a suveranităţii la nivel naţional. Dar adevărata suveranitate, capacitatea de a lua decizii pentru noi înşine, de a elabora propriile reguli şi reglementări şi de a face propriile alegeri este posibilă la nivel european. Acesta este motivul pentru care am decis un program comun de acţiune în materie de tehnologie, de apărare, la nivel monetar, cu reacţii economice şi bugetare la crize şi în alte domenii. În acest fel am configurat în mod progresiv acest concept de autonomie strategică", a explicat Emmanuel Macron.

"Acest lucru înseamnă pur şi simplu că Uniunea Europeană trebuie să se poată considera ca entitate comună adaptată, capabilă să ia singură decizii şi să investească mult mai mult în sectoare-cheie ale suveranităţii sale, precum apărarea. Această decizie nu doar că este compatibilă cu NATO, ci este şi total coerentă. De aceea, eu sunt ferm convins că această dinamică şi această decizie de a coopera mai mult la nivel european corespunde complet, total, cu interesele Statelor Unite. De ce sunt convins? Pentru că, în ultimele decenii, în cadrul NATO, Statele Unite erau, într-o anumită manieră, singura naţiune responsabilă de securitatea noastră. Şi, aşa cum s-au exprimat anumiţi lideri de-ai noştri de azi şi de ieri, eforturile nu erau repartizate corect. Este adevărat. Şi, încet-încet, relaţia s-a deteriorat, deoarece, într-un anumit mod, a face parte din NATO însemna a beneficia de protecţia armatei americane şi, în schimb, a avea acces la contracte, a furniza contracte şi a cumpăra echipamente americane, iar eu cred că era o abordare de pierdere-pierdere, atât pentru ţările europene, cât şi pentru Statele Unite", a subliniat preşedintele Franţei.

"Prezenţa militarilor americani în Europa şi în vecinătatea noastră, desfăşuraţi la un asemenea nivel, nu corespunde intereselor clare şi directe, nu este o abordare durabilă. (...) Decizia Europei de a nu-şi asigura propria apărare era, în opinia mea, implicită şi progresivă. Eu nu cunosc nicio entitate politică existentă care să nu asigure apărarea propriei populaţii. (...) Autonomia strategică înseamnă în primul rând că actorii europeni trebuie să investească mai mult pentru ei înşişi. În ceea ce mă priveşte, am decis să suplimentez bugetul destinat apărării noastre", a argumentat preşedintele Franţei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
franţa/macron,
ue,
nato

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.