Emil Boc: A tine banii la banca in loc sa dam drumul si la consum este "foarte rau pentru economie"

Postat la 16 ianuarie 2011 15 afişări

Remarca la suparare a premierului Emil Boc, conform caruia, din cauza "nihilismului" indus de televiziuni, consumatorii se sperie si in loc sa-si puna banii la bataie pentru cheltuieli de consum ii duc la banca n-ar fi fost, in conditii obisnuite, decat o reflectie obisnuita de politician.

"Apar atat de multe lucruri care se lanseaza ca zvon si care creeaza foarte multe nedumeriri sau induc temeri opiniei publice. A fost si unul dintre motivele pentru care si in 2010 - am vazut pe analizele date de Ministerul Finantelor - a crescut volumul economiilor la banca ale populatiei. Si in 2009, in comparatie cu 2008, romanii au economisit mai multi bani la banci decat in anul anterior. Si una dintre explicatii, dincolo de temerea fata de criza economica, este si aceasta intretinere constanta a nihilismului, a faptului ca nimic nu este bine, ca totul este rau in aceasta tara si, in conditii de criza economica, in loc ca oamenii totusi sa dea drumul si la partea de consum, prefera sa duca mai multi bani la banca si sa economiseasca, ceea ce este foarte rau si ineficient pentru o economie", a spus Emil Boc la TVR.

Afirmatiile premierului sunt legate de miza cea mare a anului 2011, care e reluarea cresterii PIB cu concursul unui motor puternic - consumul, absent din peisaj intr-un an 2010 unde exporturile si-au facut datoria, dar n-au reusit sa miste economia din recesiune. Totusi, atata vreme cat exprimarea aleasa de premier a dus mai degraba cu gandul la o culpabilizare a consumatorilor care, punandu-si banii la banca, fac "ceva foarte rau si ineficient pentru o economie", Emil Boc a transmis in cele din urma un mesaj ce i-a nedumerit pe multi prin brutalitate si mai ales prin neadevarul economic: "rau si ineficient pentru economie" ar fi fost, dimpotriva, fie ca oamenii sa-si arunce in consum si ultimii bani, fie sa-si retraga banii din banci sau sa puna la saltea orice ban economisit.

Faptul ca oamenii isi depun banii la banca inseamna, dimpotriva, o dovada de incredere in relansarea economiei si o temelie pentru consumul viitor, iar in cazul particular al Romaniei inseamna o evolutie de la modelul traditional in care, asa cum avea sa reaminteasca guvernatorul BNR tot in aceasta saptamana, gradul scazut al economisirii, in mod specific al economisirii pe termen lung, a impiedicat constant acumularea de capital autohton si a stimulat dependenta de consumul pe credit extern.

In acelasi interviu pentru TVR, Emil Boc a explicat de ce nu e totul "rau, prapastie si dezastru", asa cum prezinta lucrurile televiziunile "nihiliste" care descurajeaza consumul: "Pentru salarii, in 2011 se recupereaza 15% din ceea ce s-a pierdut in 2010. Si nu este vorba in viitor de alte taieri de salarii. Se recupereaza 15% si se merge pe aceasta componenta. La pensii, pana acum, pensiile nu au fost afectate, ci, dimpotriva, in 2009 s-a impus pensia sociala minima si peste 1 milion de oameni primesc 350 de lei, pensia sociala minima. Acum, in 2011, singura noutate care apare este pe contributia de asigurari de sanatate. Este pentru pensionarii care au o pensie peste 740 de lei. Acestia platesc, pentru a putea avea un sistem sanitar performant, 5,5%. Niciun pensionar cu o pensie sub 740 de lei, nici in 2011, nici in 2012, nu va plati contributie de asigurari de sanatate".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/emil-boc-a-tine-banii-la-banca-in-loc-sa-dam-drumul-si-la-consum-este-foarte-rau-pentru-economie-7893494
7893494
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.