Efectul „revoluţiei fiscale“ a guvernului PSD: deficitul de pensii s-a redus cu 8,8 mld. lei, dar pierderea de încasări la impozitul pe venit a fost de 7,5 mld. lei

Postat la 12 martie 2019 127 afişări

Veniturile bugetului de pensii publice colectate de la contribuabili au crescut de la 44 de miliarde de lei în 2017 la 59 de miliarde de lei în 2018, în vreme ce subvenţiile din bugetul de stat pentru pensii s-au redus de la 13,5 miliarde de lei în 2017 la 4,7 miliarde de lei în 2018, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Efectul „revoluţiei fiscale“ a guvernului PSD: deficitul de pensii s-a redus cu 8,8 mld. lei, dar pierderea de încasări la impozitul pe venit a fost de 7,5 mld. lei

Astfel că subvenţia a scăzut de la 23,4% din cheltuielile totale cu pensiile publice, în 2017, la 7,4% în 2018, o situaţie care este îmbucurătoare pentru bugetul de pensii şi care are o explicaţie, în principal, în transferul contribuţiilor de asigurări de la angajator la angajat.

Anul trecut guvernul a decis să transfere partea de contribuţii de asigurări sociale de la angajator la angajat şi a redus contribuţia totală de la 39,25% la 37,25%. În realitate însă contribuţia reală a crescut la 44,7%, ca urmare a faptului că angajatorii au majorat salariul brut al angajaţilor în medie cu 20%, astfel ca netul angajaţilor să nu scadă în urma acestui transfer.

 

 Prin urmare, baza de impozitare a crescut şi acesta este principala explicaţie a creşterii veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat, explică Ionuţ Du­mitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. „Avem în realitate o creştere a CAS şi nu o scădere. Pentru că baza de impozitare a fost inflatată cu 20% prin faptul că majo­ri­tatea angajatorilor au majorat salariile brute ale angajaţilor astfel încât salariile nete ale acestora să nu aibă de suferit în urma transferului contribuţiilor în totalitate în sar­cina lor. În lege, CAS a scăzut de la 39,25% la 37,25%. În realitate însă contribuţia a crescut la 44,7% pentru că acest 37,25% este aplicat la o bază inflatată de 20%.”

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pensii,
reducere,
guvern,
deficit,
efect

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.