Efectele inflaţiei pe piaţa apartamentelor noi din Bucureşti: preţurile cerute la vânzare au crescut cu 10-22% în T2 2022 faţă de T2 2021; cele mai mari creşteri sunt în Militari, Drumul Taberei, Apusului

Autor: Roxana Rosu Postat la 16 august 2022 45 afişări

Efectele inflaţiei pe piaţa apartamentelor noi din Bucureşti: preţurile cerute la vânzare au crescut cu 10-22% în T2 2022 faţă de T2 2021; cele mai mari creşteri sunt în Militari, Drumul Taberei, Apusului

Preţurile solicitate pentru apartamentele noi din Bucureşti au continuat să crească în al doilea trimestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, cu 10% până la 22%, în funcţie de categorie, cel mai mare avans fiind pe zona mass-market, arată o analiză realiată de Premier Estate Management şi Imobiliare.ro.

Analiza ia în calcul preţurile solicitate pentru apartamentele construite în perioada 2019-2022  în baza a 7.831 de anunţuri de vânzare listate în Imobiliare.ro.  

”Contrar aşteptărilor, preţurile pentru apartamentele noi nu sunt în scădere, ci în staţionare, comparând evoluţia T2 2022 faţă de T1 2022. Punem acest fapt atât pe seama costurilor de construcţie a căror evoluţie încă nu s-a stabilizat, cât şi a creşterii nivelului de trai pentru mare parte a populaţiei. În ceea ce priveşte următorul trimestru ne aşteptăm la ajustări pentru proiectele localizate în zone mai puţin accesibile”, explică Andreea Comşa, Andreea Comşa, Managing Director, Premier Estate Management.

Segmentul de locuinţe accesibile (mass-market), cu preţuri cuprinse între 1.250 şi 1.600 euro/mp util, a înregitrat o creştere de 22% faţă de T2/2021, în timp ce comparativ cu primul trimestru al acestui an, s-au observat mici corecţii pe anumite zone, în medie fiind totuşi o creştere de 5% a preţurilor solicitate.

În sectorul 6 (cu precădere Militari, Drumul Taberei, Apusului) se poate observa o creştere semnificativă de la un an la altul, cuprinsă între 13% şi 35% a preţului solicitat. Zonele analizate pe acest segment includ Apusului, Berceni, Crângaşi, Drumul Taberei, Păcii, Pantelimon, Theodor Pallady şi Titan.

Pe segmentul de locuinţe mediu, cu preţuri solicitate cuprinse între 1.650 şi 2.150 euro/mp util, se observă o creştere de 10% în T2 faţă de perioada similară a anului trecut şi o stagnare a preţului faţă de începutul acestui an.  Zonele analizate pe acest segment includ Iancului, Mihai Bravu, Eroii Revoluţiei, Dristor şi Bucureştii Noi.

Tot pe plus sunt şi preţurile solicitate pe segmentul mediu-superior/ medium-high (cuprinse între 2.200 şi 2.500 euro/mp util), cu 20% peste nivelul din 2021. Faţă de primele trei luni din acest an, preţurile au rămas neschimbate în acest segment. Zonele analizate pe acest segment includ Timpuri Noi, Parcul Carol, Băneasa şi Tineretului.

Segmentul premium, adică locuinţele cu preţuri pe mp util cuprinse între 2.500 şi 2.700 Euro, a cunoscut o scumpire de 10% în trimestrul al II-lea al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021 şi o stagnare pentru următoarele 3 luni. Zonele analizate pe acest segment includ Aviaţiei, Dacia, Dorobanţi, Eminescu, Floreasca, Universitate şi Victoriei.

În ceea ce priveşte segmentul de lux – proprietăţi cu preţuri ce depăşesc 2.900 euro/mp, se constată o apreciere de 20% faţă de anul trecut şi o stagnare în perioada aprilie- iunie faţă de lunile anterioare. Zonele analizate pe acest segment includ Aviatorilor, Herăstrău, Kiseleff, Nordului şi Romană.

„Piaţa rezidenţială este în căutarea unui echilibru şi e nevoie de timp pentru ca piaţa să accepte noua paradigmă în care se află – preţuri mai mari, costul finanţării în creştere pe fondul unei inflaţii ridicate. Chiar dacă anumite corecţii sunt inerente pe termen scurt, în special pe segmentul mass-market, România se află în continuare printre ţările cu cele mai accesibile locuinţe raportat la puterea de cumpărare. Pe termen mediu şi lung, există un singur scenariu posibil – preţurile apartamentelor din marile oraşe ale României pot doar să crească”, spune Daniel Crainic, Director de Marketing, Imobiliare.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
preturi,
crestere,
apartamente,
bucuresti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.