Economisiţi, ne îndeamnă BNR

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 octombrie 2011 33 afişări

Dacă decizia BNR de a menţine dobânda de politică monetară la 6,25% era aşteptată, explicaţia ei în comunicatul tradiţional care însoţeşte decizia a sugerat şi un răspuns numeroaselor voci din mediul de afaceri care au cerut băncii centrale să reducă dobânda ca să facă accesibilă creditarea.

"Prin asigurarea stabilităţii preţurilor concomitent cu menţinerea stabilităţii financiare se creează condiţiile reducerii durabile a costului creditului în lei, proces pe care BNR îl încurajează. Reluarea durabilă a creşterii economice trebuie să aibă în vedere şi stimularea economisirii în lei, de natură să asigure sustenabilitatea deficitului extern şi să reducă treptat dependenţa de finanţările externe", afirmă BNR.

După cum au explicat de-a lungul ultimului an mai mulţi oficiali BNR, esenţial pentru România este să-şi reducă dependenţa de resursele externe de capital, scop imposibil însă fără formarea unei baze de capital autohtone, a cărei condiţie este creşterea economisirii, stimulată de dobânzi rezonabile la depozite. "Or, nu poţi să reduci dobânda pentru credite şi să ai o altă dobândă, stimulativă, pentru depozite", după cum a comentat în această săptămână Cristian Popa, viceguvernatorul BNR.

Cât priveşte perspectiva de reducere a dobânzii-cheie, analistul BCR Eugen Şinca apreciază că aceasta va rămâne neschimbată în 2011-2012, din cauza aversiunii globale la risc şi incertitudinilor privind politica fiscală după alegerile parlamentare de anul viitor.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/economisiti-ne-indeamna-bnr-8830870
8830870
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.