Economia turcă a suferit cea mai mare contracţie înregistrată vreodată. În T2, PIB-ul a scăzut cu 11%

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 31 august 2020 55 afişări

Economia turcă a suferit cea mai mare contracţie înregistrată vreodată. În T2, PIB-ul a scăzut cu 11%

La apogeul crizei generate de coronavirus, economia Turciei a suferit cea mai gravă contracţie înregistrată vreodată de autorităţi, anunţă Financial Times.

Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 11% faţă de primele trei luni ale anului, cel mai mare declin dintr-o serie a Institutului Turc de Statistică, publicată prima dată în 1998. Prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, contracţia ajunge la 9,9%.

Cele mai afectate sectoare au fost cel de manufactură, unde activitatea s-a redus cu peste 18% faţă de T1, şi serviciile – care au înregistrat o contracţie de 25%.

Impactul general al pandemiei de COVID-19 este cu mult peste criza financiară care a lovit Turcia în 2000 şi 2001, reuşind să depăşească şi efectele generate de criza anilor 2008-2009.

Totuşi, contracţia nu a fost atât de mare precum estimau economiştii din cadrul Reuters şi nu a ajuns la nivelul unor economii emergente sau din zona euro, care au înregistrat scăderi de peste 12%. Prin comparaţie, PIB-ul Spaniei a suferit un declin de 18,5% în T2, în timp ce economia franceză a scăzut cu 13,8%.

Rezultatele se datorează în mare parte stimulentelor lansate de autorităţile turce pe măsură ce guvernul a oprit călătoriile internaţionale şi domestice şi a închis majoritatea fabricilor şi magazinelor de pe teritoriul ţării.

În urmă cu aproximativ o săptămână, autorităţile turce le propuneau companiilor aeriene să concedieze mai întâi angajaţii străini şi apoi muncitorii locali.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcia,
pib,
scadere,
criza

ALEPH STORY: Ponderea contractelor de muncă plătite cu salariul minim a crescut de la 7,5% în 2011 la 31,5% în 2019. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.