LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Pariul pe turismul românesc

Nu e bine deloc: Accesările de către bănci ale datelor ANAF pentru clienţi arată începutul îngheţului creditării şi economiei. În octombrie au fost puţin peste 162.000 de interogări ale băncilor la ANAF, în scădere cu 37% faţă de 257.412 în septembrie

Autor: Claudia Medrega Postat la 04 noiembrie 2021 298 afişări

Nu e bine deloc: Accesările de către bănci ale datelor ANAF pentru clienţi arată începutul îngheţului creditării şi economiei. În octombrie au fost puţin peste 162.000 de interogări ale băncilor la ANAF, în scădere cu 37% faţă de 257.412 în septembrie

Apetitul populaţiei şi compa­niilor pentru credite a scăzut puternic în luna octombrie, după cum indică reducerea numărului interogărilor de către bănci ale datelor ANAF pentru potenţialii clienţi, o influenţă venind pro­ba­bil şi de la scumpirile în lanţ din ultima pe­rioa­dă, în special la energie, gaze şi combustibili.

Iar acest declin al creditării se vede îna­inte de introducerea certificatului verde, in­clusiv în bănci, astfel că după introducerea obli­gativităţii acestui certificat este posibil să ve­dem o scădere mai consistentă a creditării în sucursalele instituţiilor de credit, având în ve­dere evoluţia lentă a procesului de vacci­na­re împotriva pandemiei de COVID-19.

În luna octombrie, numărul intero­gă­ri­lor operate de bănci la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în legătură cu ve­niturile clienţilor/poten­ţialilor clienţi per­soa­ne fizice şi juridice în vederea acordării unor credite a coborât puternic, la 162.132, de la 257.412 accesări câte au fost în septem­brie, adică o scădere cu 95.280 de interogări,  respectiv cu 37%, potrivit datelor transmise de ANAF la solicitarea ZF.

În 2021, cu excepţia lunii octombrie, în toate celelalte luni numărul interogărilor lunare ale băncilor la ANAF a depăşit 200.000 pe lună. Cel mai mare volum al ac­ce­să­rilor lu­nare ale băcilor la ANAF din acest an a fost în martie, de 285.214. Pe ansamblul primelor nouă luni din 2021, ritmul mediu de creştere a creditului pri­vat a fost de circa 9,5%, soldul împrumu­tu­ri­lor retail şi corporate ajungând la 314,6 mld. lei.

Analizând evoluţia interogărilor de la începutul pandemiei de COVID-19, vedem că în aprilie 2020, lună în care în România a fost stare de urgenţă din cauza pandemiei, s-a înregistrat o scădere puternică a nu­mărului interogărilor operate de bănci la ANAF în legătură cu veniturile poten­ţialilor clienţi, până la 81.053, faţă de 190.415 de interogări în martie 2020 şi peste 200.000 în fiecare din lunile ianuarie şi februarie 2020.

Practic, volumul mic al interogărilor din aprilie 2020 este comparabil cu cel din 2015, când s-a introdus această facilitate prin care băncile pot interoga bazele de date ANAF în legătur„ cu veniturile clienţilor/potenţialilor clienţi persoane fizice şi juridice, pentru creditare.

Din anul 2015, băncile au început să încheie protocoale de colaborare cu ANAF prin care se simplifică procesul de acordare a creditelor prin eliminarea documentelor de venit de la angajatori pentru clienţii cu venituri stabile, ale căror câştiguri sunt raportate la ANAF.

Astfel, atunci când o persoană solicită un credit este suficient să semneze, în momentul solicitării creditului de la băncă, a unui Acord de consultare a evidenţelor ANAF, şi nu mai trebuie să transmită la bancă adeverinţă de venit de la angajator.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.