Două femei din New York au fost arestate pentru că au complotat în vederea construirii unei bombe

Autor: Iuliana Enache Postat la 03 aprilie 2015 52 afişări

Două femei din New York au fost arestate joi în baza acuzaţiilor că au complotat pentru susţinerea jihadului violent construind o bombă artizanală şi folosind-o pentru un atac de tipul celui de la maratonul din Boston, relatează Associated Press, în pagina electronică.

Una dintre femei, Noelle Velentzas, era "obsedată de oalele sub presiune încă de la atacurile de la maratonul din Boston din 2013" şi a făcut glume referitor la explozibili după ce a primit una cadou, potrivit unei plângeri penale.

Plângerea depusă la un tribunal federal din Brooklyn le nominalizează pe Velentzas şi fosta ei colegă de apartament, Asia Siddiqui, ca ţinte ale unei anchete sub acoperire în cazul unui complot terorist.

Femeile, amândouă originare din Queens, au fost arestate fără posibilitate de eliberare pe cauţiune după o scurtă audiere în care au luat cuvântul doar pentru a spune că înţeleg acuzaţiile care li se aduc. Velentzas purta văl islamic şi o rochie neagră, iar Siddiqui un tricou verde cu o cămaşă neagră cu mânecă lungă pe dedesubt şi o fustă lungă închisă la culoare.

"Clienta mea va pleda nevinovat dacă şi când va fi o punere sub acuzare. Ştiu că este un caz grav, dar vom lupta la tribunal", a declarat avocatul lui Siddiqui, Thomas Dunn. Avocatul lui Velentzas nu a făcut niciun comentariu.

Femeile şi-au exprimat în mod repetat sprijinul pentru jihadul violent în timpul conversaţiilor cu agentul sub acoperire, care le-a înregistrat în secret.

În 2009, Siddiqui, în vârstă de 31 de ani, a scris un poem în revista publicată de Al-Qaida în Peninsula Arabă care proclama că "nu există nicio scuză pentru a sta şi a aştepta ca martiriul să cadă din cer", au scris anchetatorii în documentele predate tribunalului. Velentzas, în vârstă de 28 de ani, l-a numit pe Osama ben Laden unul dintre eroii ei şi a declarat că ea şi Siddiqui sunt "cetăţeni ai Statului Islamic".

Din 2014, cele două femei au complotat pentru construirea unui dispozitiv explozibil pentru a fi folosit în atacuri teroriste pe teritoriul american, afirmă plângerea. Ele au "căutat şi obţinut componente ale unei maşini-capcană, ca cea folosită în atacurile din 1993 de la World Trade Center; o bombă ca cea folosită în 1995 la atacurile din Oklahoma şi o oală sub presiune ca cea folosită în 2013 la atacul de la maratonul din Boston", au declarat autorităţile.

Autorităţile au decis să le aresteze pe cele două femei după ce Siddiqui a intrat în "posesia mai multor butelii cu gaz de propan, precum şi a unor instrucţiuni de transformare a acestora în dispozitive explozive".

În timpul perchiziţiilor la domiciile lor, joi, agenţii au descoperit trei butelii de gaz, o oală sub presiune, îngrăşământ şi note scrise de mână cu instrucţiuni pentru fabricarea unor bombe. Ei au găsit şi două macete şi două pumnale.

Vecinii susţin că Siddiqui locuieşte împreună cu fratele ei în subsolul unei clădiri de trei etaje deţinute de părinţii lor, care nu locuiesc acolo. "Ea este tăcută şi nu m-am gândit vreodată ca poate face aşa ceva", a declarat Mohammad Shahidul Haque, un tehnician de laborator la pensie.

Arestările au avut loc în aceeaşi zi în care un alt cetăţean american a fost adus din Pakistan la New York pentru a acuzaţii de conspiraţie în vederea uciderii unor americani. Muhanad Mahmoud Al Farekh a compărut joi în faţa unui tribunal federal din Brooklyn şi a fost arestat fără posibilitate de eliberare pe cauţiune.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
TERORISM,
/actualitate/doua-femei-din-new-york-au-fost-arestate-pentru-ca-au-complotat-in-vederea-construirii-unei-bombe-14104839
14104839
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.