Doar 5% dintre romani au in plan sa cumpere o masina in urmatoarele sase luni

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 24 martie 2011 14 afişări

Tot mai putini romani au in plan sa achizitioneze un automobil in urmatoarele sase luni. Ponderea a scazut la 5% anul trecut, in conditiile in care in urma cu trei ani aproape 10% aveau intentia de a cumpara o masina, potrivit unui studiu Gfk.

In medie, intentia de cumparare a unui automobil pentru urmatoarele sase luni a fost de 5% la nivelul populatiei in 2010. Prin comparatie, in anul precedent 6% dintre romani declarau ca au in plan sa cumpere o masina, in timp ce in 2008 aproape 10% bugetau o astfel de cheltuiala.

Anul trecut, cele mai importante criterii de alegere a unui automobil au fost consumul redus de combustibili, important pentru 63% dintre cei care aveau in plan sa faca o achizitie, marca si pretul (44%), caracteristicile si performanta motorului (40%) si confortul (36%), conform datelor Gfk. Din a doua jumatate a lui 2009, s-a remarcat o crestere a importantei consumului de combustibil care a devansat pretul in ordinea prioritatilor consumatorilor. Iar 60% dintre pitentialii cumparatori s-au orientat anul trecut mai degraba catre masini second hand.

Peste trei sferturi dintre cei care au declarat in 2010 ca au in plan sa cumpere o masina intentionau sa o plateasca cu bani lichizi din resurse proprii, pondere mai mare decat in perioada 2008-2009.

In Romania, 38% dintre locuitori detin o masina personala, din care 19% au asigurare CASCO. Pentru alegera asiguratorului, 74% dintre posesorii de masini au cumparat o asigurare RCA in functie de pret, in timp ce asigurarile CASCO au fost alese din ratiuni de pret de 45% dintre utilizatori.

Dintre posesorii de masini noi, 38% au in prezent CASCO, 22% au avut dar nu au mai prelungit polita, iar 40% nu au avut si nici nu au in prezent o astfel de asigurare, situatie in care se regasesc 85% dintre posesorii de masini cumparate la mana a doua.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romani,
masini,
cumparaturi,
Gfk
/actualitate/doar-5-dintre-romani-au-in-plan-sa-cumpere-o-masina-in-urmatoarele-sase-luni-8092928
8092928
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.