Doar 48 de ore pentru a evita un alt Cernobil

Autor: Dorin Oancea Postat la 17 martie 2011 13 afişări

“Doar 48 de ore pentru a evita un alt Cernobil” este titlul diminetii in presa mondiala. Corul pesimistilor incliude oficiali francezi si americani, care privesc cu un ochi critic demersurile autoritatilor si masurile luate de oficialii companiei Tokyo Electric Power. Noaptea trecuta nivelul radiatiilor a ajuns “foarte ridicat” in cladirea reactorului 4.

TEPCO a anuntat si pierderile suferite: cinci muncitori au fost ucisi, doi sunt dati disparuti si 21 au fost raniti. Gregory Jaczko, presedintele comisiei americane de supraveghere a instalatiilor nucleare a avertizat ca o crestere a radioactivitatii ar face imposibila interventia muncitorilor. Oficialii comisiei cred ca in recipientul in care se afla miezul reactorului nu a mai ramas, de fapt, lichid de racire si ca invelisul de siguranta a fost afectat de exploziile anterioare.

Solutiile specialistilor japonezi sunt folosirea unui tun cu apa si a elicopterelor pentru a arunca apa de mare asupra reactorului, dar primele tentative au esuat. Therry Charles de la institutul de securitate nucleara din Franta, citat de Telegraph, spune ca "urmatoarele 48 de ore vor fi decisive. Sunt pesimist pentru ca am vazut ca niciuna din solutiile luate nu au functionat.

Rapoartele autoritatilor japoneze ascund situatia reala de la locul accidentului. Nivelul radiatiilor inregistrat in cele 47 de prefecturi din Japonia are doua omisiuni notabile - este vorba de Fukushima si Ibaraki, la sud de Fukushima, adica zonele potential cele mai afectate de scurgerile radioactive.

Explozie la centrala nucleara Fukushima-Daiichi: "Incepe sa semene tot mai mult cu Cernobil"

Japonia inchide atomocentralele, dupa cutremurul devastator

Valul tsunami ajunge in SUA. Obama ajuta Japonia, racirea centralei nucleare are efect

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Fukusima,
Cernobil,
central anucleara
/actualitate/doar-48-de-ore-pentru-a-evita-un-alt-cernobil-8069708
8069708
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.