Distribuţie Energie Electrică România, compania care deţine firele de energie din grupul Electrica, ar putea primi o injecţie de 240 mil. lei de la BERD. Banii sunt pentru a-i acoperi nevoia de lichiditate

Autor: Roxana Petrescu Postat la 25 octombrie 2022 80 afişări

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dez­voltare (BERD) anali­zează acordarea unui împrumut de 240 de milioane de lei pentru compania Distribuţie Energie Electrică România (DEER), parte a grupului Electrica, se arată pe site-ul BERD.

Distribuţie Energie Electrică România, compania care deţine firele de energie din grupul Electrica, ar putea primi o injecţie de 240 mil. lei de la BERD. Banii sunt pentru a-i acoperi nevoia de lichiditate

Compania are un portofoliu de 3,8 milioane de consumatori de energie, cel mai mare din România, şi este pe pierderi din cauza scumpirii istorice a energiei şi a legislaţiei impuse de statul român, cel mai mare acţionar al Electrica, grupul din care face parte.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dez­voltare (BERD) anali­zează acordarea unui împrumut de 240 de milioane de lei pentru compania Distribuţie Energie Electrică România (DEER), parte a grupului Electrica, se arată pe site-ul BERD.

Decizia este aşteptată pentru data de 15 noiembrie. „Împrumutul va acoperi nevoile de lichiditate ale companiei pe fondul creşterii costurilor cu energia cumpărată pentru acoperirea pierderilor din reţea (CPT – consum propriu tehnologic). Acest credit îi va permite companiei să continue distribuţia de energie către consumatorii săi fără întreruperi şi va ajuta compania să continue investiţiile în reţeaua de energie astfel încât să poată integra capacităţi noi de energie regenera­bilă“, se arată pe site-ul BERD.

Companiile din zona de distribuţie şi furnizare a energiei sunt puternic afectate de schema de sprijin pusă în aplicare de statul român pentru consumatorii de electricitate, marii jucători fiind toţi pe pierderi, puternic îndatoraţi, cu bugetele de investiţii blocate sau deja consumate pentru acoperirea cheltuielilor operaţionale.

Această vulnerabilizare a companiilor de distribuţie poate avea un impact negativ major în contextul în care fără investiţii în reţea nu se pot conecta noi producători de energie, inclusiv prosumatori.

DEER este cea mai mare companie de distribuţie a energiei din România, cu 3,8 milioane de consu­matori conectaţi la firele pe care le administrează, în 18 judeţe din Muntenia şi Transilvania. Compania a terminat primele şase luni ale anului cu venituri de 1,5 miliarde de lei, dar cu pierderi semnificative.

„În S1/2022, rezultatul din segmentul de distribuţie de energie electrică a scăzut cu 471,6 mil. lei, ajungând la o pierdere de 392,7 mil. lei“, se arată în raportul semestrial al grupului Electrica, unde se mai precizează că în activitatea de distribuţie, impactul direct resimţit a fost vizibil prin preţul la care a putut fi achiziţionată energia electrică afe­rentă consumului propriu tehno­logic.

Pe scurt, distribuitorii de energie trebuie la rândul lor să cumpere energie pentru acoperirea pierderilor din reţea, dar prin schema de sprijin preţul pentru aceste cantităţi nu a fost plafonat, astfel că firmele de profil au fost obligate să cumpere energia la preţul pieţei.

„În perioada de şase luni înche­iată la 30 iunie 2022, costul energiei electrice achiziţionate pentru acoperirea pierderilor în reţea a crescut cu 757,9 mil. lei, sau 208,2%, la 1.121,9 mil. lei, de la 364 mil. lei, evoluţia fiind generată atât de o creştere semnificativă a preţurilor de achiziţie a energiei electrice (efect negativ de 656,2 mil. lei), cât şi de volume mai reduse de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în reţea (impact pozitiv de 72,7 mil. lei). Operatorii de distribuţie a energiei electrice au fost direct afectaţi de creşterea semnificativă a preţurilor energiei electrice pe piaţa angro de energie electrică, aceştia fiind obligaţi să achiziţioneze energia electrică necesară acoperirii consu­mului propriu tehnologic (CPT) de pe piaţa angro.“

Tot în raportul semestrial al Electrica se mai precizează că în primul semestru DEER a realizat investiţii de circa 123 de milioane de lei, echivalentul a 21% din valoarea programului pentru 2022.

La finalul lunii septembrie, Electrica Furnizare, compania de vânzare a energiei din grupul Electrica, a primit din partea statului o plată de urgenţă în valoare de peste 250 de milioane de lei, compania fiind în risc de incapacitate de plată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
electrica,
energie,
companie,
grup

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.