Dispută între administraţie şi Congres pe tema strategiei SUA împotriva grupării SI

Autor: Iuliana Enache Postat la 11 decembrie 2014 30 afişări

Administraţia americană şi Congresul au avut o dispută dură, miercuri, în legătură cu strategia Washingtonului împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi Irak, un diplomat recunoscând că antrenamentul rebelilor sirieni nu va începe decât în martie 2015.

"După patru luni de campanie condusă de Statele Unite în Irak şi Siria, SI controlează în principal acelaşi teritoriu ca în această vară şi unul dintre motive, în opinia mea, este natura limitată a acestui efort" militar, a afirmat preşedintele republican al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor, Ed Royce.

El şi colegii lui l-au primit în audiere pe Brett McGurk, emisar special al administraţiei americane pentru Irak.

Royce a comparat cele aproximativ 1.100 de atacuri ale coaliţiei conduse de Statele Unite împotriva grupării SI cu "miile de ieşiri (aeriene) pe zi" din primul război din Golf, în 1991, după invazia Kuwaitului de către Irakul lui Saddam Hussein.

Reprezentantul republican a criticat un "răspuns minimal" împotriva jihadiştilor ultraradicali sunniţi.

În ceea ce priveşte Siria, strategia preşedintelui Barack Obama de a forma, înarma şi antrena grupuri de rebeli moderaţi este lentă şi inadecvată, a adăugat Royce. "Acestor grupuri siriene le lipseşte muniţie, nu primesc armament greu (...) şi în acelaşi timp sunt bombardate de 30-40 de ori pe zi de regimul (sirian al lui Bashar al) Assad încercând în acelaşi timp să combată SI", a criticat congresmenul republican.

McGurk a apărat strategia administraţiei, anunţând că antrenamentul a 5.000 de rebeli sirieni moderaţi va începe în martie. El a precizat că acest program de formare a primilor 5.000 de combatanţi ar urma să dureze "un an", până în martie 2016.

"Dar ce facem noi în Siria în prezent? Mor oameni şi cavaleria nu va veni până în 2016, aşa este?", a declarat un alt congresmen, Ted Poe. "Statele Unite au o strategie alternativă, altceva decât înarmarea acestor indivizi care nu vor ieşi până în 2016?", a insistat alesul republican.

"Da", a replicat diplomatul McGurk: "Programul de formare şi echipare este un element minor într-o campanie globală şi plurianuală. Prima fază este în Irak. În Siria, vom reduce capacităţile SI".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
TERORISM,
/actualitate/disputa-intre-administratie-si-congres-pe-tema-strategiei-sua-impotriva-gruparii-si-13714843
13714843
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.