Dintr-o familie săracă şi fără studii, a ajuns să lucreze pentru nobilimea rusă şi starurile de la Hollywood. Astăzi, numele său e cunoscut pretutindeni. Despre cine este vorba

Autor: Andra Stroe Postat la 29 iulie 2021 27882 afişări

Dintr-o familie săracă şi fără studii, a ajuns să lucreze pentru nobilimea rusă şi starurile de la Hollywood. Astăzi, numele său e cunoscut pretutindeni. Despre cine este vorba

Născut într-o familie modestă şi nevoit să lucreze de la o vârstă fragedă, Max Factor a depăşit toate greutăţile ivite de-a lungul vieţii şi a reuşit, prin talentul său şi produsele care îi poartă numele, să strângă o avere uriaşă şi să stârnească admiraţia nu doar a celor mai bogate familii din Rusia, dar şi a întregii industrii cinematografice din SUA.

Maksymilian Faktorowicz (Max Factor) s-a născut pe 15 septembrie 1877, în Zduńska Wola, Polonia, în familia evreilor polonezi Abraham Faktorowicz şi Cecylia Wrocławska. Familia nu şi-a permis să finanţeze educaţia celor patru copii, aşa că la vârsta de opt ani el a început deja să lucreze ca asistent pentru un dentist şi farmacist din oraşul natal. Un an mai târziu, el s-a angajat ca ucenic al unui producător de peruci şi cosmetice din Łódź. Acea experienţă l-a ajutat să fie angajat de către unul dintre liderii pieţei de cosmetică şi produse pentru îngrijirea părului.

La 14 ani, lucra deja pentru Korpo, o firmă care fabrica cosmetice şi peruci pentru Opera Rusă. Apoi, între 18 şi 22 de ani, a urmat serviciul militar în armata imperială rusă, în corpul medical.

După încheierea stagiului militar, şi-a deschis propriul magazin în oraşul Ryazan, vânzând creme, parfumuri şi peruci. A devenit cunoscut atunci când o trupă de teatru a purtat cosmetice Factor pentru a interpreta nobilimea rusă. Nobilii ruşi l-au numit pe Factor expert oficial în produse cosmetice pentru familia regală şi pentru Marea Operă Imperială Rusă, o onoare care a atras însă şi monitorizarea lui mai atentă.

Antreprenorul s-a căsătorit cu Esther Rosa, care a născut trei copii, Freda, Cecilia şi Davis. În 1904, îngrijorat de persecuţia antievreiască din Polonia, el şi soţia sa au decis să plece în America, luând cu ei doar 400 de dolari. Familia s-a stabilit în St. Louis, Missouri.

În acelaşi an, Factor şi-a vândut cremele şi produsele cosmetice la un târg mondial de profil, operând businessul sub numele Max Factor. Din nefericire, partenerul său de afaceri a furat tot profitul, dar antreprenorul s-a redresat rapid cu ajutorul fratelui şi unchiului său şi a deschis o frizerie.

Tot în 1904, în familie s-a născut al patrulea copil, Francis „Frank“ Factor. După doi ani însă, soţia lui Factor a murit din cauza unei hemoragii cerebrale. Antreprenorul s-a recăsătorit cu Huma „Helen“ Sradkowska pe 15 august 1906. În ciuda naşterii unui copil, Ludovic, căsătoria a fost de scurtă durată şi s-a încheiat într-o luptă prelungită în instanţă, în urma căreia Factor a obţinut custodia tuturor copiilor săi. Pe 21 ianuarie 1908, Factor s-a căsătorit pentru a treia oară, cu o vecină, Jennie Cook. În acelaşi an, întrezărind oportunitatea de a fabrica peruci la comandă pentru industria teatrului şi cea cinematografică, în creştere, antreprenorul s-a mutat împreună cu familia în Los Angeles, California.

Întâi a deschis un magazin pe South Central Avenue, făcându-şi reclamă cu numele „Max Factor’s Antiseptic Hair Store“. În 1909 a fondat Max Factor & Company, devenind rapid principalul distribuitor pentru Leichner şi Minor, două companii lideri de piaţă pe nişa produselor de machiaj pentru teatre. Factor a început să experimenteze diverse ingrediente pentru a crea un machiaj potrivit mediului cinematografic, care să nu curgă şi să nu se crape, reuşind să îl perfecţioneze abia în 1914. Cu vasta experienţă acumulată, Max Factor a devenit o autoritate în industria producţiei de film, pe nişa cosmeticelor. În 1916 a devenit cetăţean al Statelor Unite, iar patru ani mai târziu Max Factor a început să se refere la produsele sale „make-up“, termen folosit până atunci doar de oamenii din teatru cu o reputaţie precară. Academia de Film, Arte şi Ştiinţe l-a recompensat pe Max Factor cu un Premiu de Onoare în 1929 pentru contribuţiile sale la industria cinematografică.

În 1938 Factor a plecat într-o călătorie de afaceri în Europa alături de fiul său, Davis, când, în timpul unei escale la Paris, a primit un bilet care solicita bani în schimbul vieţii sale. Poliţia a încercat să îl prindă pe cel care îl ameninţase, dar nimeni nu a venit să ridice banii din locul stabilit. Factor a fost atât de zdruncinat de ameninţare, încât la întoarcerea în State s-a îmbolnăvit grav. Antreprenorul a murit pe 30 august 1938, la vârsta de 60 de ani, în Beverly Hills, California. La moartea sa, avea o avere de 500 de milioane de dolari (aproximativ 3 miliarde de dolari în valoarea din 2017 a monedei). Max Factor are o stea pe Hollywood Walk of Fame.

În 1991, compania Max Factor, deţinută timp de mai multe generaţii de familia fondatorului, a fost preluată de către Procter & Gamble, care în 2015 a vândut Max Factor şi încă 42 de branduri deţinute în portofoliu companiei Coty, business cu venituri anuale de 9,4 miliarde de dolari şi un număr de 20.000 de angajaţi, într-o tranzacţie de 15 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cosmetice,
rusia,
industrie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.