Diferenţe majore între aparatele de automăsurare a glicemiei disponibile pe piaţa europeană

Autor: Razvan Muresan Postat la 08 iulie 2013 85 afişări

Două studii independente au evidenţiat faptul că nu toate glucometrele pe care apare marca « CE » îndelinesc criteriile de calitate, existând astfel riscul unor rezultate ale valorilor glicemiei ce pot fi eronate. Studiile au arătat că peste 40% dintre aparatele de automăsurare a glicemiei analizate nu îndeplinesc criteriile ISO obligatorii.

Specialiştii reuniţi la cel de al 39-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice desfăşurat la Sibiu au discutat rezultatele a două studii independente privind corectitudinea rezultatelor oferite de aparatele de automăsurare a glicemiei - denumite şi glucometre - disponibile pe piaţă.

Pe piaţa din Europa, deci şi din România, aparatele de măsurare a glicemiei trebuie să îndeplinească obligatoriu standardul DIN EN ISO 15197:2013 pentru a putea fi comercializate. Prin marcajul « CE » - Conformité Européenne - se doreşte garantarea siguranţei dispozitivului comercializat, însă din nici un punct de vedere acesta nu reprezintă o confirmare independentă a calităţii sale.

Specialiştii atrag atenţia că rezultatele inexacte ale glucometrului conduc la dozarea inexactă de insulină. Administrarea unei doze prea mari de insulină poate rezulta în scăderi periculoase ale nivelului de glucoză din sânge, ce pot genera un eveniment hipoglicemic care poate duce chiar la spitalizare. În mod similar, o doză insuficientă de insulină atrage după sine un eveniment hiperglicemic care poate pune viaţa pacientului în pericol si creste probabilitatea de a dezvolta complicatii pe termen lung.

Uniunea Europeană a aprobat în luna mai a acestui an noul standard de calitate DIN EN ISO 15197:2013, care defineşte cerinţele de performanţă pentru sistemele de automonitorizare ale glicemiei, oferind o atenţie specială preciziei pe care aceste aparate trebuie să o îndeplinească.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
piata,
calitate,
comisia europeana,
criterii
/actualitate/diferente-majore-intre-aparatele-de-automasurare-a-glicemiei-disponibile-pe-piata-europeana-11108241
11108241
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.