Dezacordul de la Viena: mai puţini bani pentru Europa de Est

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 21 ianuarie 2012 21 afişări

BERD şi băncile centrale din Europa de Est au încercat să genereze un nou Acord de la Viena pentru păstrarea expunerilor în regiune ale băncilor occidentale, între grupurile vizate fiind Erste, Raiffeisen, UniCredit şi grupul belgian KBC.

Argumentul iniţial al băncii centrale austriece a fost că o raţionalizare a expunerilor pe piaţa din Est ar ajuta Austria să-şi păstreze ratingul AAA, însă între timp Standard & Poor's a redus ratingurile a nouă ţări din zona euro, inclusiv al Austriei (AA+), aşadar termenii discuţiei s-au schimbat.

Economistul-şef al BERD, Erik Berglof, a anunţat că Austria a acceptat o interpretare mai flexibilă a reglementării care cere băncilor să limiteze la 110% raportul dintre noile credite acordate de subsidiarele din Est şi finanţarea locală, însă austriecii au insistat că regula, deşi neobligatorie, va rămâne o formă de a "convinge cu argumente morale" băncile.

In noiembrie, vestea că Austria îşi protejează ratingul impunând băncilor să limiteze finanţările pentru filialele est-europene a stârnit cea mai mare indignare, dintre toate capitalele regiunii, la Bucureşti. Preşedintele Băsescu a avertizat băncile să nu-şi retragă finanţarea "după ce au făcut aici profituri uriaşe" şi a cerut ca statele din Est să nu fie puse să plătească "lăcomia băncilor". Dintre toate pieţele estice, băncile austriece aveau la 31 martie 2011 expunerile cele mai mari în Cehia (53,17 mld. euro), România (30,2 mld. euro) şi Ungaria (28,99 mld. euro), conform unui raport al băncii centrale de la Viena.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/dezacordul-de-la-viena-mai-putini-bani-pentru-europa-de-est-9165079
9165079
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.