Deutsche Welle: Germania nu mai reprezintă un model în combaterea pandemiei

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 08 decembrie 2020 102 afişări

În noiembrie, autorităţile germane au introdus o nouă serie de restricţii pe fondul creşterii numărului de infecţii cu coronavirus. Astfel, restaurantele, teatrele, sălile de fitness şi barurile au fost nevoie să îşi închidă uşile pentru a două oară anul acesta.

Acum, unii proprietari de restaurante încearcă să evite prin orice mijloace legale ultimul set de reguli. S-au creat astfel linii nesfârşite în faţa restaurantelor care oferă vin fiert în regim de „to go”, mediul de business dorind să nu fie 100% dependent de subvenţiile şi creditele guvernamentale, scrie Deutsche Welle.

În câteva zone din Germania, de exemplu în Berlin, numărul standurilor de Crăciun creşte în mod constant. Oamenii se entuziasmează şi încep să socializeze, căutând să se încălzească şi să se relaxeze după un an dificil. Însă alcoolul începe să-şi facă efectul, distanţarea socială este uitată şi oamenii încep să se adune în grupuri cât mai mari în timp ce aşteaptă minute în şir în faţa standurilor.

În landul sudic Bavaria, care înregistrează cel mai mare număr de decese provocate de COVID-19, oamenii îşi vor putea părăsi locuinţele doar cu un motiv bine întemeiat. Premierul bavarez Markus Soder a anunţat zilele trecute să regiunea va intra în carantină începând cu 9 decembrie până pe 5 ianuarie, iar măsurile ar putea fi lansate şi în alte landuri dacă situaţia se va agrava.

Cancelarul Angela Merkel a susţinut în mod vehement măsurile de controlare a pandemiei, însă mai mulţi analişti sunt de părere că restricţiile impuse în ultimele săptămâni sunt nesatisfăcătoare şi reprezintă „o multitudine de măsuri contradictorii” ce nu fac decât să se îndepărteze de adevăratele soluţii pe care ar trebui să se bazeze autorităţile.

Cel mai recent exemplu: Cancelarul Merkel şi premierii celor 16 landuri federale au relaxat parţial regulile privind întrunirile de familie din perioada Crăciunului. Însă autorităţile din Berlin au anunţat că peisajul din capitală arată atât de rău încât nu se vor reduce în niciun fel normele de distanţare.

Paradoxal, autorităţile oraşului au declarat ulterior că magazinele vor rămâne deschise în prima duminică din Advent – eveniment extrem de îndrăgit pe teritoriul Germaniei. În consecinţă, având în vedere temperaturile neobişnuit de calde de duminică, oamenii au acaparat instant centrele comerciale, un purtător de cuvânt al guvernului – Steffen Seibert – declarând luni că rata de infectare a ţării a crescut într-un ritm „îngrijorător”.

„Suntem departe de momentul în care vom schimba cu adevărat situaţia”, a spus Seibert.

În timpul primului val al pandemiei, Germania a fost aplaudată pentru eforturile de combatere a virusului. În primăvară, infecţiile au ajuns în cel mai rău caz la 6.000 pe zi. Numărul este acum de patru ori mai mare.

Germania numără peste 1,2 milioane de infecţii cu SARS-CoV-2, aproape 20.000 de decese şi este pe locul 6 în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri.

„Pur şi simplu nu putem accepta un număr atât de mare de morţi în Germania”, a spus premierul Bavariei Markus Soder, care a stârnit un val de controverse în noiembrie după ce a declarat că ţara are de-a face practic în fiecare zi cu un dezastru aviatic. Dar se pare că statisticile nu au generat niciun impact major asupra percepţiei cetăţenilor, de vreme ce marea majoritatea a acestora s-au obişnuit cu situaţia actuală.

Pe deasupra, liderii germani vor trebui să se confrunte cu gestionarea noilor împrumuturi nete, care au atins 160 de miliarde de euro în actualul an fiscal şi urmează să crească în 2021.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
restrictii,
infectii,
craciun,
decese

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.