Deputaţii jurişti formează o subcomisie care să lucreze la legea privind insolvenţa persoanei fizice

Autor: Alina Novaceanu Postat la 21 ianuarie 2015 17 afişări

Comisia juridică a decis, miercuri, să constituie o subcomisie care să lucreze până luni la forma unui proiect de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor interesate, iar apoi membrii comisiei să înceapă dezbaterea, pe proiectul rezultat în subcomisie.

Membrii comisiei juridice din Camera Deputaţilor, reuniţi pentru a discuta pe tema insolvenţei persoanei fizice, nu au ajuns la un acord pe care proiect de lege să lucreze, din cele patru înregistrate la comisie, reprezentanţii PNL susţinând că trebuie să se înceapă cu proiectul PNL din 2010, în timp ce PSD a considerat că proiectul din 2014 al deputatului PSD Ana Birchal este prioritar.

Comisia a respins propunerea PNL ca raportul comisie pe legea insolvenţei persoanelor fizice să fie finalizat joi după amiază.

Deputatul PNL Teodor Niculescu a susţinut că articolul 68 din Regulamentul Camerei precizează că se discută primul proiect cu care a fost sesizată comisia, acesta fiind cel din 2010, al PNL.

“Toate cele patru proiecte vor fi conexate, din punctul de vedere al PNL. Conform articolului 68 al Regulamentului care nu poate fi contestat şi supus la vot, se va lucra pe proiectul din 2010, toate celalte proiecte vor fi luate ca amendament. Comisia a început să lucreze. PNL a cerut un ritm mai rapid de lucru cu privire la acest proiect de lege, până la urmă majoritatea a decis ca subcomisia să lucreze ceva mai uşor, în sensul că noi am fi vrut ca vineri să avem un prim draft pe care să-l discutăm. Sperăm ca în cel mai scurt timp posibil să avem forma finală a proiectului şi ca marţi sau miercuri să avem proiectul în dezbaterea plenului”, a afirmat Nicolescu.

Vicepreşedintele comisiei, deputatul PSD Ciprian Nica, a precizat, însă, că discuţiile vor începe pe proiectul de lege din 2014 al deputatului PSD Ana Birchal, care are avizul pozitiv al Guvernului şi a fost adoptat de Senat.

“Din cele patru proiecte de lege, două au primit aviz favorabil de la Senat, unul a fost respins de Senat, iar doar unul are aviz favorabil de la Guvern. Conform art 68 din Regulament se spune la alin. 4 că iniţiativa legislativă care intră în procedură de urgenţă, pe acel draft se lucrează. Ca urmare, Biroul Permanent a sesizat comisia juridică cu iniţiativa legislativă care are avizul Guvernului, care este susţinută de arcul guvernamental, care se spune că este proiectul domanei Ana Birchal. Se vor prelua şi celelalte trei iniţiative care au articole şi texte foarte bune; vor fi preluate ca amendamente şi vor perfecţiona acest cadru legislativ”, a spus Nica.

El a adăugat că subcomisia a fost constituită pentru că mai mulţi membri ai comisiei juridice nu au putut fi contactaţi şi anunţaţi să vină la comisie, fiind în vacanţă parlamentară.

“Această subcomisie a fost constituită pentru că, în primul rând, convocarea Biroului Permanent a fost ieri la prânz, este vacanţă parlamentară şi conform tradiţiei şi a Regulamentului în ultima săptămână din ianuarie este sesiune extraordinară şi membrii tuturor comisiilor erau pregătiţi să vină săptămâna viitoare. Eu am fost pus în situaţia că, sunând ieri şi convocând cu telefonul personal colegii, unii să nu fie în ţară şi alţii să nu răspundă la telefon şi atunci, ca să nu greşim, am luat această decizie să facem această comisie de lucru”, a mai precizat Nica.

El a mai arătat că a mai fost constituită în trecut o subcomisie de lucru pe această temă.

Subcomisia va fi constituită din deputaţii Ioan Culeţu (PDL), Ioan Cupşa (PNL), Luminiţa Adam (PSD), Cosmin Necula (PSD), Aurelian Ionescu (PC).

La lucrările acestei subcomisii vor participa şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate, între care BNR, CSM, MJ, ANPC.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, marţi, convocarea comisiei juridice pentru insolvenţa persoanei fizice, la solicitarea PNL pentru o sesiune extraordinară a Parlamentului pe această temă.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu anunţase, luni, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că PNL cere convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice, arătând că este ”singura reglementare” care poate ajuta, în contextul creşterii francului elveţian.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PARLAMENT,
COMISIE,
INSOLVENŢĂ
/actualitate/deputatii-juristi-formeaza-o-subcomisie-care-sa-lucreze-la-legea-privind-insolventa-persoanei-fizice-13778192
13778192
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.