Deloitte: Tendinţele anului în tehnologie

Autor: Anca Barbulescu Postat la 28 ianuarie 2013 12 afişări

Vânzările de telefoane mobile inteligente va atinge recordul de un miliard de unităţi în 2013 la nivel mondial, numărul de abonaţi ai serviciilor LTE se va tripla, iar publicitatea pe dispozitive mobile va înregistra o creştere de 50%. Sunt doar câteva dintre predicţiile pentru acest an în tehnologie, potrivit Deloitte.

Volumul vânzărilor de telefoane inteligente va ajunge la nivelul record de un miliard în 2013; publicitatea pe dispozitive mobile se va orienta pe două canale (tablete şi telefoane smart), urmând să înregistreze creştere de 50%; peste 90% dintre parolele utilizatorilor se vor dovedi vulnerabile în faţa hackerilor în mai puţin de câteva secunde. Acestea se numără printre previziunile anuale Deloitte pentru industriile de tehnologie, media şi telecomunicaţii (TMT), aflate la a 12-a ediţie.

"Raportul din acest an acoperă mai multe aspecte, de la poziţia încă dominantă a computerelor personale, în pofida vânzărilor relativ mici faţă de dispozitivele smart, la evoluţia tehnologiei LTE (Long Term Evolution), accesul la date, telefoanele smart şi vulnerabilitatea parolelor de acces la conturile individuale", spune Jolyon Baker, Managing Director, Global TMT Industry în cadrul Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL).

Din totalul vânzărilor de PC-uri, tablete şi telefoane estimate pentru 2013, piaţa mondială a PC-urilor va reprezenta aproape 20%. Pe de altă parte, peste 80% din traficul pe Internet va fi în continuare realizat prin intermediul calculatoarelor tradiţionale (desktop şi laptop). De asemenea, PC-urile vor atrage peste 70% din timpul total petrecut în faţa unui calculator.

"Consumatorii din România dovedesc deja de mai mulţi ani că au un apetit foarte ridicat pentru produsele şi serviciile TMT, asimilând rapid toate noile tehnologii şi beneficiile pe care acestea le oferă", spune Ahmed Hassan, Managing Partner Deloitte România şi liderul echipei specializate în cele trei industrii. "Rezultatul este că ori de câte ori discutăm de tendinţe locale, majoritatea se regăsesc în raportul TMT global. Experţii anunţă dezvoltarea continuă a lumii digitale, în contextul în care vânzările de telefoane smart şi tablete cresc constant, iar convergenţa este cuvântul cheie pentru operatorii media şi de telecomunicaţii", a continuat el.

Publicitatea pe telefoane mobile va genera anul acesta venituri de 4,9 miliarde de dolari în lume, respectiv 3,4 miliarde de dolari pe tablete, potrivit consultanţilor Deloitte. Prin contrast, venitul per unitate indică o dinamică diferită, fiecare tabletă generând 7 dolari, în timp ce un telefon smart - 0,6 dolari.

Tehnologia LTE ar putea înregistra o evoluţie importantă, 2013 fiind primul an în care ea se extinde în mai multe ţări. Baza abonaţilor este estimată să se tripleze la 200 de milioane, până la sfârşitul anului, veniturile aferente tehnologiei LTE reprezentând aproape 10% din veniturile totale rezultate din servicii. Utilizarea tehnologiei LTE va fi mai degrabă evolutivă, decât revoluţionară, consideră analiştii Deloitte: beneficiile majore ale tranziţiei de la 3G la LTE fiind performanţa îmbunătăţită faţă de aplicaţiile existente, de la utilizarea poştei electronice la actualizarea reţelelor sociale.

2013 va fi anul în care industria televiziunii începe pregătiri intense pentru noua tehnologie High Definition - 4K, ce oferă o rezoluţie de patru ori mai bună decât cel mai avansat standard al televizoarelor HD actuale. Implementarea tehnologiei 4K se va întinde pe mai mulţi ani, 2013 fiind doar un început timid. Probabil că nu se vor realiza emisii în acest standard, iar televizoare compatibile vor fi disponibile la preţuri între 15.000 şi 25.000 de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Deloitte,
Tendinţe,
tehnologie
/actualitate/deloitte-tendintele-anului-in-tehnologie-10526516
10526516
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.