Dell scaneaza Europa de Est

Postat la 27 iunie 2006 15 afişări

Slovacia si Polonia se afla pe lista scurta a gigantului american Dell, cel mai mare producator de PC-uri din lume, pentru construirea celei de a doua fabrici din Europa, dupa cea din Irlanda. Decizia finala nu a fost inca luata, Dell cautand si alte posibile destinatii in regiune, a anuntat Veit Dengler, CEO Dell Slovacia.

Slovacia si Polonia se afla pe lista scurta a gigantului american Dell, cel mai mare producator de PC-uri din lume, pentru construirea celei de a doua fabrici din Europa, dupa cea din Irlanda. Decizia finala nu a fost inca luata, Dell cautand si alte posibile destinatii in regiune, a anuntat Veit Dengler, CEO Dell Slovacia.

 

Noua fabrica va fi "relativ mare", a adaugat Dengler, citat de "Prague Daily Monitor", precizand ca nu poate oferi mai multe detalii in aceasta faza. "Da, purtam discutii si suntem in cursa pentru aceasta investitie. Urmeaza ca Dell sa se decida", a recunoscut si Ivan Miklos, ministrul de finante al Slovaciei.

 

Dell detine deja un call center in Slovacia, oferind servicii clientilor vorbitori de limba germana din Europa. Numarul angajatilor de aici ajunge la 1.400. O sursa apropiata agentiei slovace pentru investitii a dezvaluit pentru agentia CTK ca investitia era initial programata sa fie anuntata la sfarsitul lunii aprilie. Negocierile au luat in calcul cateva optiuni ale dimensiunii investitiei, numarul personalului viitoarei fabrici variind intre 1.000 si 3.000. Agentia CTK nu a reusit sa obtina nici o informatie legata de valoarea viitoarei investitii. Daca va fi aleasa Slovacia, fabrica ar putea fi construita la Nitra, situata la 70 de kilometri est de Bratislava. Dell detine in prezent o fabrica in Irlanda, unde lucreaza in jur de 6.000 de angajati. Acesta este a doua companie din Irlanda si cel mai mare exportator din aceasta tara.

 

Anuntul unei posibile investitii Dell este unul din putinele lucruri bune din Slovacia, unde rata somajului din primul trimestru din acest an a atins 14,9%. Desi in ultimii ani a reusit sa atraga numeroase investitii straine, marea majoritate a acestora s-au orientat spre constructia de masini. Analistii sustin ca prea multe investitii orientate spre o singura industrie sunt riscante. De aceea, prezenta unei companii precum Dell ar fi o buna propaganda pentru economie. "Este bine sa avem o diversificare pe langa industria auto", a precizat Miroslav Smal, economist la banca slovaca Postová.

 

Pe langa industria auto, si sectorul echipamentelor electronice a atras destule investitii in ultimul timp. Concernul coreean Samsung Electronics a inaugurat o fabrica pentru producerea de monitoare pentru PC-uri si diverse echipamente electronice unde lucreaza circa 2.000 de persoane. Samsung a investit peste 50 mil. euro in Slovacia din 2002. Intentioneaza sa construiasca un centru de distributie in Slovacia si studiaza posibilitatea ridicarii aici a unui centru de cercetare - dezvoltare. Concernul japonez Matsushita Electric Industrial Co., detinatorul brandului Panasonic, a anuntat la inceputul lunii iunie ca isi va muta productia de DVD recordere din Germania la Krompachy, in estul Slovaciei.

 

Alt concern japonez, Sony Corporation, a investit 42 mil. euro intr-o fabrica din Trnava, producand televizoare cu tub catodic si componente TV. Fabrica, unde lucreaza 1.600 de angajati, isi va orienta productia incepand din acest an spre televizoare cu ecran LCD. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/dell-scaneaza-europa-de-est-2511374
2511374
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.