De cine depinde cursul de schimb in Romania. Negritoiu, ING: Cursul nu e determinat doar de starea economiei

Postat la 10 martie 2011 6 afişări

Leul depinde mai mult de tranzactiile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si ale Ministerului de Finante decat de starea economiei, considera Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania, unul dintre cei mai experimentati bancheri din Romania.

Si analistii financiari intrebati de gandul se arata surprinsi de aprecierea din ultima perioada a monedei nationale si spun ca deocamdata nu exista semne vizibile ale revenirii economiei. "Eu nu vad cursul ca fiind determinat de structura economiei si a fluxurilor de capital. Este un curs destul de mult influentat si de tranzactiile pe care le face BNR si Ministerul de Finante", a declarat miercuri Misu Negritoiu, la prezentarea rezultatelor financiare pe 2010 ale bancii, potrivit Mediafax. El a explicat si in ce conditii se poate aprecia leul fara legatura cu performantele economiei. O asemenea situatie se produce cand Ministerul de Finante se imprumuta in valuta din strainatate pentru a finanta deficitul bugetar. Cum statul nu poate face cheltuieli in euro sau dolari, ci numai in moneda nationala, valuta este schimbata in lei la BNR. De aici rezulta un exces de valuta pe piata, care duce automat la intarirea artificiala a leului. Si interventiile bancii centrale pe piata - cand BNR vinde valuta - duc la aprecierea monedei nationale.

Cititi mai multe pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
curs,
economie,
leu,
euro,
Misu Negritoiu,
ING
/actualitate/de-cine-depinde-cursul-de-schimb-in-romania-negritoiu-ing-cursul-nu-e-determinat-doar-de-starea-economiei-8049256
8049256
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.