De ce pretul petrolului poate prelungi criza economica

Postat la 05 ianuarie 2011 33 afişări

Scumpirea petrolului ameninta revenirea economica a tarilor dezvoltate, avertizeaza cotidianul Financial Times in editia de astazi.

In ultimul an, costurile cu importurile de petrol au crescut pentru cele mai bogate 34 de tari care fac parte din OECD de la 200 de miliarde de dolari pana la 790 de miliarde la sfarsitul lui 2010, dupa cum arata datele Agentiei Internationale pentru Energie. "Pretul petrolului intra intr-o zona periculoasa pentru economia globala", a spus Fatih Birol, economistul sef al IEA. "Facturile aferente importului de petrol devin o amenintare pentru revenirea economica. Acesta este un wake up call catre tarile mari consumatoare de petrol, dar si catre producatori", a mai declarat Birol pentru FT.

Preturile petrolului au crescut pana la 100 de dolari pe baril in ultimele saptamani, iar titeiul Brent a atins luni 95 de dolari pe baril pentru prima oara in ultimele 27 de luni. Desi preturile si-au incetinit cresterea la inceputul acestei saptamani, IEA va pune presiune pe OPEC pentru cresterea productiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
petrol,
pret,
criza,
/actualitate/de-ce-pretul-petrolului-poate-prelungi-criza-economica-7864529
7864529
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.