De ce nu vor firmele sa angajeze mame?

Autor: Ioana Mihai Postat la 19 ianuarie 2011 28 afişări

Proportia de firme care intentioneaza sa angajeze mai multe mame care lucreaza a scazut cu o cincime fata de aceeasi perioada a anului trecut. In comparatie cu 2010, cand 44% dintre companii planuiau sa angajeze femei care tocmai au devenit mame, numai 36% preconizeaza ca vor face acest lucru in 2011, conform unui studiu realizat de Regus, furnizor de solutii pentru spatiul de lucru.

Aceste rezultate sunt ingrijoratoare pentru femei, mai ales in contextul in care se asteapta o imbunatatire a perspectivelor generale de pe piata muncii in 2011, odata cu accelerarea economiei globale.

Studiul realizat de Regus dezvaluie, de asemenea, faptul ca un numar mare de companii continua sa aiba indoieli referitoare la angajarea femeilor care tocmai au devenit mame si analizeaza principalele motive ale nesigurantei.

In comparatie cu asteptarile generale de angajare, conform carora 45% dintre companii intentioneaza sa faca noi angajari pe plan global in 2011, studiul Regus a indicat ca intentia de a angaja tinere mame a scazut considerabil sub acest nivel, cauzand ingrijorari semnificative in randul familiilor, grupurilor de femei si guvernelor. Cu toate acestea, in Romania, unde 46% dintre companii planuiesc sa angajeze personal, aceasta tendinta este rasturnata, 55% dintre firme declarand ca planuiesc sa angajeze mai multe femei care au devenit recent mame.

Raportul dezvaluie, de asemenea, ingrijorari in randul unui numar mic de angajatori, care inca se tem ca mamele care lucreaza pot da dovada de un grad mai scazut de implicare si flexibilitate decat alti angajati (37%), pot parasi locul de munca la scurt timp dupa instruire pentru a avea alt copil (33%) sau au abilitati invechite (24%). In Romania, angajatorii au aratat ingrijorare in special cu privire la flexibilitatea programului mamelor care lucreaza (55%) si la abilitatile invechite (36%).

Sub aspectul pozitiv, majoritatea companiilor pretuiesc acum mamele care se intorc la lucru, 72% declarandu-se de parere ca firmele ce ignora mamele care se intorc cu jumatate de norma rateaza o parte importanta si pretioasa a fortei de munca. Mai mult, 56% dintre respondenti considera ca mamele care lucreaza ofera abilitati greu de gasit pe piata actuala; iar 57% declara ca pretuiesc mamele care se intorc la lucru deoarece ofera experienta si abilitati fara a solicita salarii de top. In Romania, numarul cazurilor in care nu se solicita salarii de top a fost mai mare decat media globala (59%), indicand probabil ca inca mai trebuie depuse eforturi pentru a se ajunge la egalitatea salariilor intre mamele care lucreaza si colegii lor.

"Nu este surprinzator sa vedem ca atitudinile preconcepute revin in prim-plan odata cu regresul economic si ca unele companii sunt vinovate in mod evident de aplicarea prejudecatilor demodate in mediul de lucru actual. In Romania, s-a raportat de asemenea ca femeile castiga cu 7% mai putin decat barbatii cu posturi similare. In timp ce marea majoritate a firmelor sunt de acord ca blocarea angajarilor de mame care lucreaza inseamna excluderea de personal valoros, exista unele ingrijorari ca legaturile familiale pot impiedica mamele sa acorde serviciului intreaga atentie si devotare", comenteaza Garry Gurtler, director regional Regus pentru Europa Centrala si de Est.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
firme,
angajari,
mame
/actualitate/de-ce-nu-vor-firmele-sa-angajeze-mame-7903114
7903114
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.