De ce fac romanii planuri financiare pentru copii?

Postat la 25 octombrie 2010 43 afişări

Sustinerea unui copil la o facultate din Romania implica pentru parinti o cheltuiala minima anuala de 5.500 de lei si de doua ori mai mult daca vorbim de o scoala din strainatate. Acesta este principalul motiv care ii determina pe tot mai multi parinti sa incheie o polita de asigurare pentru viitorul copiilor.

Taxa anuala de scolarizare la facultatile din Romania variaza intre 2.500 si 10.000 de lei, in timp ce la universitatile din strainatate se situeaza intre 4.000 si 63.000 lei in tarile din Uniunea Europeana si 150.000 lei in Statele Unite ale Americii, potrivit unei cercetari realizate de ING Asigurari de Viata pe baza informatiilor publicate de institutiile de invatamant.

Aceste cheltuieli nu includ cazarea, al carei cost anual poate urca pana la 6.000-8.000 de lei in Romania daca are loc in locuinte inchiriate, si pana la 3.000-7.000 lei daca are loc intr-un camin de stat sau privat. In ceea ce priveste costul anual al cazarii in strainatate, acesta este de aproximativ 10.000 de lei in tarile Uniunii Europene si de circa 50.000 de lei in SUA.

Astfel, cheltuielile pentru sustinerea unui copil la studii intr-o facultate din Romania depasesc, in varianta cea mai accesibila, 450 de lei pe luna (respectiv 5.500 lei/an) - o suma importanta, in conditiile in care reprezinta mai mult de o treime din salariul mediu lunar net. Potrivit Institutului National de Statistica, caştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.339 lei in luna august 2010. acesta reprezinta principalul motiv pentru care planurile financiare pentru copii au fost in topul celor mai vandute polite, atat in 2009, cat si anul acesta.

"Planurile financiare pentru copii sunt printre cele mai solicitate produse din portofoliul ING Asigurari de Viata, reprezentand circa o treime din totalul vanzarilor noi din 2010 si un sfert din intreg portofoliul de contracte in vigoare", spune Cornelia Coman, director general ING Asigurari de Viata. Aceasta explica tendinta prin faptul ca romanii au ajuns sa constientizeze faptul ca, si in Romania, costul educatiei creste constant si va pune o presiune tot mai importanta asupra bugetului familiei.

Astfel, in portofoliul de planuri financiare pentru copii incheiate la ING Asigurari de Viata in primele noua luni din 2010, suma asigurata medie este cu 13% mai mare fata de perioada similara din anul precedent, in timp ce prima bruta anuala este cu circa 10% mai mare comparativ cu 2009.

"La ING, sumele platite in 2010 pentru acest tip de polita copiilor care au implinit 18 ani - respectiv contracte ajunse la maturitate - si celor ai caror parinti au decedat in timpul derularii contractului depasesc 1,4 milioane de lei. Peste 70% din aceasta suma reprezinta maturitati", spune Coman.

Cei mai multi clienti incheie aceste planuri inca din primii ani de viata ai copiilor. In portofoliul de polite noi din aceasta categorie al ING Asigurari de Viata, proportia cea mai mare (46%) este reprezentata de contractele pentru copiii mai mici de doi ani, in crestere cu 4% fata de anul precedent. De asemenea, circa o treime din politele noi sunt incheiate pentru beneficiari cu varsta cuprinsa in intervalul trei-sase ani.

Peste jumatate dintre clientii care au incheiat anul acesta un plan financiar pentru copii la ING Asigurari de Viata sunt femei (55%) si au venituri lunare cuprinse intre 800 si 2.000 de lei (54%). Cei mai multi au varste cuprinse intre 25 si 44 de ani (94%) si sunt casatoriti (in proportie de 86%).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
copii,
scoli,
scoli,
romani
/actualitate/de-ce-fac-romanii-planuri-financiare-pentru-copii-7556156
7556156
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.