De ce cer băncile informaţii precum salariul, jobul sau expunerea politică de la clienţi

Autor: Mircea Nica Postat la 18 februarie 2021 85 afişări

Băncile solicită clienţilor informaţii precum salariul, locul de muncă, expunerea politică şi starea civilă din cauza unei directive europene pentru combatarea spălării banilor, care le determină să-şi întrebe clienţii sursa veniturilor şi averii.

De ce cer băncile informaţii precum salariul, jobul sau expunerea politică de la clienţi

În acelaşi timp, banca trebuie să raporteze acti­vi­tă­ţile suspicioase din conturile clienţilor pe baza a cât mai mul­te informaţii obţinute de la clienţi, a spus Thomas Bernet, Chief Risk Officer la ING Bank România, pentru ZF.

„Directiva AML (Anti Money Laundering) ne for­ţea­ză să întrebăm sursa veniturilor şi averii. Aceste in­for­maţii trebuie să le avem pentru că dacă este ceva suspicios în activitatea clientului, trebuie să o detectăm. Pentru a o de­tecta, trebuie să avem informaţiile necesare de bază. Dacă detectăm ceva suspicios suntem obligaţi să raportăm acel cont, pentru a se lua măsurile necesare în cazul în care există o fraudă în acest sens. Scopul este să prevenim frauda financiară“, explică Thomas Bernet.

El spune că această directivă europeană a venit de la Parlamentul European şi cele mai multe ţări au implementat-o în anii 2016-2017, dar România a întârziat cu implementarea. Astfel, România a adoptat această directivă în anul 2019.

„Nu cred că este o problemă a băncii centrale, mai de­gra­bă a guvernelor. Cred că BNR este dornică să vadă aces­te directive implementate. ING, datorită poziţionării cen­trale în Olanda, adoptă noile măsuri şi directive, pe măsură ce se fac disponibile“, a adăugat Thomas Bernet.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bănci,
date,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.