De ce apelează bisericile la băncile din germania şi cum îşi gestionează activele de sute de miliarde de euro prin fonduri de investiţii

Autor: Alex Ciutacu Postat la 10 august 2018 89 afişări

De ce apelează bisericile la băncile din germania şi cum îşi gestionează activele de sute de miliarde de euro prin fonduri de investiţii

Băncile germane sunt asaltate din ce în ce mai mult de un nou grup de clienţi: bisericile.

Acestea au început să caute ajutor profesional pentru a-şi gestiona activele. Pe de o parte, dobânzile scăzute ameninţă randamentele investiţiilor tradiţionale. Pe de altă parte, transparenţa financiară sporită a atras atenţia asupra unor eşecuri investiţionale din trecut, potrivit Bloomberg.

Estimările arată că averile bisericilor din Germania se ridică la câteva sute de miliarde de euro.

„Bisericile au devenit din ce în ce mai profesioniste în investiţiile lor din ultimii ani şi caută managerii de active cu experienţă ca şi noi”, spune Martina Erlwein, care se ocupă de segmentul investitorilor bisericeşti în cadrul creditorului Joh Berenberg Gossler & Company din Germania.

Daniel Kerbach, CIO în cadrul Merck Finck Privatbankiers în Munchen, a făcut o serie de observaţii similare: „Bisericile sunt unii dintre cei mai mari participanţi la piaţă şi apelează din ce în ce mai mult la fonduri de investiţii”.

În special în contextul dobânzilor scăute, un „sistem convenţional de investiţii nu mai poate obţine randamente suficiente”, spune Philip Schaetzle, şef în divizia de investiţii de la Metzler Asset Management în Frankfurt. Fenomenul rezultă într-o diversificare mai amplă, pentru care bisericile caută ajutor, adaugă el.

În acelaşi timp, mai multe biserici încearcă să îşi transparetizeze finanţele şi să publice rapoarte detaliate pentru prima dată.

În acest proces, bisericile au întâmpinat şi dificultăţi. Unul dintre exemple este al episcopiei din Eichstaett care crede că investiţiile riscante în imobiliare au adus pierderi de milioane de euro bisericii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
biserica,
active,
banci

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.