De bine despre economia românească

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 14 aprilie 2013 42 afişări

Producţia industrială a crescut cu 1% în februarie, în termeni ajustaţi sezonier, ceea ce înseamnă a patra lună consecutiv de creştere şi duce rata de creştere anuală la 5,4%, faţă de o medie de mai puţin de 3% anul trecut. "Chiar dacă producţia va stagna în martie, creşterea în T1 va fi de 2%, cea mai mare din T1 2011", remarcă Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank România.

De bine despre economia românească

Astfel de cifre, coroborate cu evoluţia bună a consumului intern, influenţează deja estimările băncilor străine: JP Morgan a majorat prognoza de creştere a PIB pentru 2013 de la 1,5% la 1,9%. Pentru 2014, banca americană prevede o creştere economică de 2,3%, iar potenţialul de creş­tere economică al României pe ter­men lung este estimat la 4%.

În acelaşi timp, rata anuală a inflaţiei a scăzut în martie la 5,25%, faţă de 5,65% în februarie, după ce preţurile de consum au cunoscut o creştere infimă, cu 0,04% în raport cu luna precedentă. Preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au scăzut faţă de luna anterioară cu 0,1%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,5%.

Presiunile în direcţia creşterii inflaţiei nu sunt excluse însă în lunile următoare, având în vedere incertitudinile privind anul agricol şi fazele următoare de liberalizare a preţurilor la energie şi gaze pentru companii şi consumatorii casnici, afirmă Dumitru Dulgheru, economist al BCR, bancă a cărei estimare de inflaţie pentru sfârşitul lui 2013 este de 4,1%, peste ţinta BNR de 1,5-3,5%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/de-bine-despre-economia-romaneasca-10743691
10743691
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.