De-acum avem ce vorbi tot anul

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 10 februarie 2013 30 afişări

Liderul PNL, Crin Antonescu, şi-a găsit o ocazie de a reintra în atenţia opiniei publice într-un mod consistent în perspectiva alegerilor prezidenţiale: el va conduce comisia parlamentară care va coordona proiectul de modificare a Constituţiei. Proiectul ar urma să fie discutat "cu toate mediile publice interesate de acest lucru", după cum a spus Antonescu, şi apoi supus referendumului popular în luna septembrie.

Atât Antonescu, cât şi co-liderul USL, Victor Ponta, au dat asigurări în această săptămână că noua Constituţie nu va răpi poporului dreptul de a-şi alege preşedintele, aşa cum sugerase Traian Băsescu anterior, nu va suprapune alegerile prezidenţiale cu cele parlamentare şi nici nu va reduce rolul şefului statului la cel al unei marionete controlate total de parlament.

Noua lege fundamentală doar va limita dreptul preşedintelui de a refuza numirea unui premier preferat de majoritatea parlamentară "numai fiindcă i se pare că ar fi vreun animal sau porc - măcar să trecem în Constituţie că nu pot fi desemnaţi pisicii, porcii şi alte animale" (gluma îi aparţine lui Ponta şi face aluzie la faimoasa zicere a lui Băsescu despre desemnarea lui ca premier).

Mai important însă în planul noii Constituţii este planul de regionalizare, care în viziunea USL urmează să reîmpartă ţara, până cel târziu în luna decembrie, în opt regiuni administrative concepute ca autorităţi de management capabile să devină parteneri direcţi cu CE, în urma descentralizării competenţelor la nivel ministerial către regiuni şi judeţe, după modelul actualelor regiuni de dezvoltare.

Ideea a fost deja criticată aspru de UDMR, care cere în continuare 16 regiuni, dintre care una să includă neapărat toate judeţele din secuime, cu populaţie maghiară majoritară (Mureş, Harghita şi Covasna). Cum e puţin probabil că UDMR va ajunge să aprobe un model de regionalizare pe care îl percepe drept inadecvat pentru interesele comunităţii maghiare, disputele privind regionalizarea, încă mai mult decât cele privind atribuţiile preşedintelui şi ale parlamentului, au deci şanse să domine scena politică pe tot parcursul anului.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/de-acum-avem-ce-vorbi-tot-anul-10553196
10553196
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.