De-a evaziunea in regiune

Postat la 14 aprilie 2006 14 afişări

Companiile ungare cu intentii de extindere in regiune si care vor sa angajeze personal local sunt avertizate ca se pot lovi de practicile - deja familiare lor - de sustragere de la plata impozitelor.

Companiile ungare cu intentii de extindere in regiune si care vor sa angajeze personal local sunt avertizate ca se pot lovi de practicile - deja familiare lor - de sustragere de la plata impozitelor.

La fel ca in Ungaria, unde guvernul incearca sa modifice legile permisive ale impozitarii, autoritatile din Romania, Bulgaria si Croatia se lupta sa determine anumite firme sa renunte la practicile de sustragere de la indatoririle fiscale. Una dintre situatiile mai des intalnite este schimbarea statutului angajatilor in "furnizori de servicii", explica expertii.

Un astfel de furnizor isi deschide o firma de mici dimensiuni si intocmeste un contract cu firma pentru care urmeaza sa presteze servicii. Ca urmare, angajatorul va plati pentru acele servicii, in loc sa "angajeze" persoana pe calea obisnuita. In acelasi timp, angajatul, devenit acum contractor de servicii, isi va deduce costurile din suma platita de angajator, va plati taxa pe profitul companiei sau taxa pe dividendele scoase din companie si va ramane cu restul.

Bulgaria este privita ca un loc propice pentru investitii pe piata muncii, datorita salariilor si a impozitele pe salarii moderate. Datorita nivelului acceptabil al taxelor pentru angajatori, in Bulgaria contractele de prestari-servicii nu iau atat de frecvent locul contractelor de munca. Asigurarile sociale reprezinta, in Bulgaria, 42,4 - 43,1% din salariul net. Angajatorul plateste in jur de 70% din acestea, iar angajatul 30%. Lucrurile se vor schimba insa: pana in 2009, cele doua parti vor achita in mod egal asigurarile sociale.

Pe de alta parte, in Romania, salariile sunt relativ mici, in timp ce asigurarile sociale sunt mult prea mari. Cea mai raspandita practica abuziva este aceea prin care fostul angajat isi poate crea, conform legislatiei, o firma cu statut special, denumita "micro intreptrindere". Micro intreprinderile angajeaza 1-9 persoane si genereaza venituri anuale de pana la 100.000 de euro. Pana nu de mult, taxa pe venit platita de micro intreprinderi era de 1,5%, in timp ce in cazul altor tipuri de companii, aceasta se ridica la 25%. De anul acesta insa, taxa platita de micro intreprinderi a crescut, la fel si numarul minim de angajati si impozitul pe dividende, iar de la 1 ianuarie 2007, statutul de micro intreprindere va disparea.

In fine, in Croatia, salariile si standardele de viata sunt destul de ridicate, insa impozitele si contributiile sociale sunt si ele pe masura. Potrivit unui raport de tara intocmit de PricewaterhouseCoopers, cea mai ridicata rata a impozitului pe venit este de 45%, existand si suprataxe suplimentare care pot ajunge la 18% in anumite orase croate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/de-a-evaziunea-in-regiune-2510986
2510986
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.