Daniel Dăianu: Noul plan de salvare confirmă că Grecia se află în faliment organizat

Postat la 21 februarie 2012 11 afişări

Aprobarea unui nou plan de salvare pentru Grecia şi efortul din partea sectorului privat care a acceptat să suporte mai mult de jumătate din datoria greacă nu fac decât "să amâne falimentul Greciei", apreciază Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru de finanţe al României.

"Economia elenă se află de fapt în faliment organizat. Grecia nu încetează să facă plăţi pentru că se împrumută în continuare", explică Dăianu. Profesorul consideră că "nu s-a rezolvat problema de solvenţă a Greciei, datoria publică nu va scădea sub 120% până în 2020 şi, dincolo de problema insolvenţei, nu se ştie ce se va întâmpla în Grecia deoarece măsurile de reformă structurală arată bine pe hârtie, dar sunt dificil de aplicat, iar economia elenă nu are cum să aibă creştere economică în următorii ani". Dăianu apreciază că "falimentul organizat trebuia construit în aşa fel încât Greciei să i se ofere mai multe şanse, eventual să-i fie preluată datoria publică, iar economia elenă să revină la moneda proprie". "Greciei i s-a aplicat o nouă perfuzie în austeritate, iar reacţia populaţiei va putea genera instabilitate politică şi socială. Rigoarea bugetară nu rezolvă problemele de fond, iar programele de austeritate au vicii majore. Degeaba reduci cheltuielile bugetare dacă dinamica PIB este nefavorabilă", a mai spus economistul.

Mai multe pe mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
grecia,
economie,
faliment,
daniel daianu,
finante
/actualitate/daniel-daianu-noul-plan-de-salvare-confirma-ca-grecia-se-afla-in-faliment-organizat-9262645
9262645
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.