Daca e vara, e Bulgaria

Postat la 27 iunie 2006 2 afişări

Pentru acest an se estimeaza ca peste 5.000 de romani isi vor petrece concediul pe coasta bulgara a Marii Negre. Dupa ani buni in care nordicii au facut legea, romanii - alaturi de alti est-europeni - ar putea deveni o categorie de turisti "profitabila" pentru afacerile de litoral ale Bulgariei.

Pentru acest an se estimeaza ca peste 5.000 de romani isi vor petrece concediul pe coasta bulgara a Marii Negre. Dupa ani buni in care nordicii au facut legea, romanii - alaturi de alti est-europeni - ar putea deveni o categorie de turisti "profitabila" pentru afacerile de litoral ale Bulgariei.

 

Din aceasta vara, pe langa cinele tematice nemtesti, britanice, italiene sau spaniole, in restaurantele de pe litoralul bulgaresc se vor organiza si seri cu specific romanesc. Asta in conditiile in care, acum cativa ani, romanii cu greu gaseau camere in statiunile de pe malul bulgaresc al Marii Negre. Ce a determinat aceasta schimbare? Ani de zile, statiunile bulgaresti au fost practic inchise, fiind "domeniul" turistilor din tarile scandinave, dar si din Marea Britanie sau Germania. 

 

Spusa pe scurt, povestea ar suna cam asa: dupa ce statul bulgar a privatizat statiunile, companiile castigatoare, cu actionariat majoritar autohton, nu au putut lua imprumuturi de la banci pentru renovare, deoarece bugetele de venituri si cheltuieli din anii precedenti ale statiunilor in cauza aratau o lipsa clara de rentabilitate.

In schimb, au gasit finantare la marii touroperatori germani si britanici, care au intuit succesul pe care l-ar putea avea un litoral asemanator cu cel al Turciei, ca si pozitie, dar localizat intr-o tara nemusulmana, povesteste Corina Hinkov, director al agentiei Balkan Travel, cea care duce in Bulgaria peste 70% din turistii romani care isi cumpara biletele prin intermediul agentiilor de turism din Romania. "Acestia au dat nu numai bani suficienti pentru renovarea, in etape, a intregului litoral, dar au adus si decoratori, iar toata renovarea s-a facut dupa modelul impus de ei."

 

Mai mult, touroperatorii au conditionat ca pe intreaga perioada in care bulgarii vor returna imprumuturile, turistii din tarile de origine ale finantatorilor sa beneficieze in statiunile bulgaresti de oferte care ar putea fi descrise drept mai mult decat avantajoase.

 

Urmarea: la un grad mediu de ocupare anual de aproape 80%, jumatate dintre turisti erau germani, iar cealalta jumatate scandinavi, britanici si rusi. Cel mai mic procent raportat, intre 3 si 5%, era reprezentat de turistii bulgari. Cote mici se mai consemnau si in cazul vizitatorilor din tarile fostei Iugoslavii sau din Ungaria si rareori al romanilor sau ucrainenilor.

Cifre explicate prin faptul ca, pe pietele din urma - inclusiv Bulgaria, hotelierii mai ajungeau cu putine oferte, cele mai multe locuri fiind vandute touroperatorilor-creditori, la preturi mici, ceea ce asigura un rulaj foarte bun pentru statiunile bulgare.

 

"Din nefericire, ei se apropie acum de un deadline, contractele se incheie si deja o parte din touroperatorii-parteneri au primit pentru aceasta vara oferte similare ca pret cu cele pe care le primim si noi, care trimitem turisti romani, dar si alti operatori; iar nemtii, care veneau in numar asa de mare in Bulgaria pentru ca era foarte ieftin, se vor mai imputina din acest an incolo", spune Corina Hinkov.

 

Asta nu inseamna, precizeaza directorul Balkan Air, ca turistii vestici nu-si vor mai petrece vacantele in Bulgaria, ci doar ca numarul acestora va fi mai mic. Practic, in cazul acestora, Bulgaria intra de acum inainte in competitie cu tari precum Spania sau Grecia, la tarife similare. Un plus pentru Bulgaria este pozitia de frunte ocupata si in acest an in topul celor mai ieftine destinatii de petrecere a vacantelor. Un clasament al touroperatorului Thomas Cook plaseaza Bulgaria, pentru al treilea an, pe locul intai, cu cea mai ieftina mancare si cel mai ieftin entertainment.

 

"Bulgarii au inteles ca rulajul mare inseamna profit; ii mai ajuta si preturile de achizitie mai mici la alimente si asta face ca o masa buna la o terasa sa fie in jur de 10 euro pentru doua persoane", spune Dragos Raducan, directorul agentiei de turism Magest Travel, adaugand ca managementul touroperatorilor straini din ultimii ani i-a invatat pe bulgari sa nu asocieze un produs ieftin cu unul prost. Cu toate acestea, lipsa contractelor ferme cu acestia a facut ca bulgarii sa caute noi "generatii" de turisti. Care abia asteptau ridicarea blocadei nordice.

"Ani de zile am incercat sa obtinem din ce in ce mai multe locuri pentru Bulgaria", povesteste Corina Hinkov, si abia de anul trecut hotelierii bulgari au observat ca turistii romani chiar sunt mai "profitabili" decat nemtii. "Turistul roman e turist de cinci stele: pe langa bilet, cheltuie mult, se distreaza zi si noapte si asta inseamna mult pentru hotelier si pentru cei care ofera servicii conexe."

 

Dupa ce i-a convins pe hotelieri ca merita sa primeasca din ce in ce mai multi turisti romani, directorul Balkan Air (care a avut patru ani exclusivitate pe statiunea Albena) a observat ca gusturile au inceput sa se si schimbe. "Pana acum, veneau la noi cei care erau dezamagiti ca nu isi permiteau vacantele prea scumpe in Grecia sau Spania si luau hoteluri de doua-trei stele in Bulgaria. Acum, romanii vor hoteluri din ce in ce mai scumpe, trei si patru stele, cu all-inclusive."

 

Asta pentru ca romanii care merg in Bulgaria nu sunt aceia care merg an de an la mare in Romania, ci sunt aceiasi turisti care au mers si merg si in alte tari in concediu. Este acel "contingent" de turisti care isi permit turism extern. "Noi vedem piata compusa din doua categorii de turisti: cei care merg la noi la mare si cei care ies din tara, indiferent ca se duc in Bulgaria sau Tenerife", explica Raducan de la Magest Travel.

 

Si daca intre timp statiuni ca Albena (foarte cunoscuta printre romani) nu mai e in topul preferintelor din diverse motive (cum ar fi numarul prea mare de romani de acolo, galagia sau taxa de 5% pentru cazarile de weekend), statiunile din sudul litoralului au devenit mult mai populare. "Statiuni ca Nessebar, Constantin si Elena sau Coasta Soarelui sunt mult mai populare acum, atat pentru ca sunt mai in sud si au sezonul mai lung, dar si pentru ca apropierea de Turcia se simte si in servicii", spune Corina Hinkov.

 

O ultima si legitima intrebare ar fi de ce bulgarii au reprezentat in ultimii ani o cota de mai putin de 5% din vanzarile hotelurilor de pe litoralul bulgaresc si de ce acum, in cautare de noi turisti, hotelierii bulgari se orienteaza spre piete externe si nu spre cea interna. "In Bulgaria salariile sunt mai mici, oamenii nu sunt cheltuitori, plus ca hotelierilor le convin mai mult turistii straini, care le aduc si facilitati fiscale (turismul e tarifat in Bulgaria ca export de servicii si se recupereaza TVA-ul - n.r.)", spune Dragos Raducan.

 

Asadar, bulgarii merg intr-o proportie destul de mica la ei pe litoral (Pe litoralul romanesc, in schimb, peste 80% dintre turisti sunt autohtoni.) "Mergem, ca oameni suntem si noi", spune pe un ton glumet Aleksey Hinkov de la Balkan Air, bulgar de origine, marturisind ca o posibila explicatie a statisticilor raportate de hotelierii bulgari ar putea fi si aceea ca multi dintre compatriotii sai prefera cazarea la "particulari". "Hotelurile sunt scumpe pentru bulgarul mediu, asa ca oamenii se orienteaza catre locuri cu peisaje divine pe coasta sudica a Bulgariei, unde stau la vile particulare."

 

Iar bulgarii cu venituri medii merg si in Bulgaria pe litoral, de unde se indreapta apoi spre destinatiile favorite: Grecia, Turcia, Spania sau Rusia, dar si tarile din fosta Iugoslavie sau chiar Romania.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Daca e vara,
e Bulgaria
/actualitate/daca-e-vara-e-bulgaria-1006258
1006258
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.