Un cutremur economic global se apropie: Preţurile pentru mâncare şi energie explodează în toată Europa, iar din spate vine o criză care va mătura globul, pe fondul unui război din care nimeni nu va ieşi învingător

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 21 aprilie 2022 7172 afişări

Un cutremur economic global se apropie: Preţurile pentru mâncare şi energie explodează în toată Europa, iar din spate vine o criză care va mătura globul, pe fondul unui război din care nimeni nu va ieşi învingător

Când Rusia a invadat Ucraina şi a declanşat războiul, nimeni n-a putut calcula consecinţele acestui conflict sau impactul economic pentru Europa şi restul lumii. La aproape trei luni de la război, perspectivele economice s-au înrăutiţit sever, iar criza economică ce se pregăteşte să vină va zgudui lumea, scrie CNBC.

În prezent, economia globală se confrună deja cu o explozie a inflaţiei, care se traduce în costuri mai mari pentru energie şi alimente, cauzată de pandemia COVID-19. La această problemă se adaugă războiul dintre Rusia şi Ucraina care dăunează consumului şi ameninţă cu dispariţia posibilitatea unei creşteri economice la nivel global.

Pieţele financiare globale continuă să stea cu ochii pe războiul din estul Europei, odată cu intrarea lui în a doua fază. Analiştii sunt de părere că bătălia pentru Donbas ar putea determina un învingător şi totodată soarta conflictului.

Fondul Monetar Internaţional a lansat două prognoze pentru SUA şi Europa, care prevăd o creştere a inflaţie de 7,7% pentru State şi 5,3% pentru economiile europene. Investitorii se aşteaptă ca băncile centrale să majoreze agresiv dobânzile pentru a ţine sub control inflaţia.

Indiferent ce se va întâmpla pe front în viitorul apropiat, undele de şoc economice pe care conflictul le transmite pe  glob, vor continua să acapareze întreaga lume şi să şteargă bucăţi din creşterea economică la nivel mondial.

În această săptămână, FMI şi-a redus prognoza de creştere pentru economia globală, atenţiond că efectele economice ale acestui conflict „se vor propaga pe tot globul, aducând o creştere a inflaţiei şi mai multă presiune politică”.

Banca Mondială a urmat FMI-ului, modificându-şi negativ prognoza economică, de la 4,1% la 3,2% pe fondul conflictului care pune presiune pe întreaga lume.

Ambele instituţii şi-au motivat corectarea negativă a prognozelor susţinând că se aşteaptă ca războiul să intensifice şocurile economice şi să aducă probleme de aprovizionare în privinţa materiilor prime, domeniu în care Rusia şi Ucraina joacă rolul de furnizori majori.

„Rusia esete un furnizor major de gaze, petrol şi metale, iar Ucraina şi Rusia sunt exportatori importanţi de cereale. Scăderea nivelului de aprovizonare a determinat o creştere bruscă a preţurilor”, au declarat oficialii FMI.

Jahri Stehn, un economist de la vârful filialei europene Goldaman Sachs, este de părere că războiul aruncă deja Europa în mijlocul unui haos economic.

„Dacă ne concentrăm pe imaginea de ansamblu, vedem că economia zonei euro incetineşte rapid, din cauza exploziei inflaţiei a cărei presiune începe să muşte din venituri şi să aducă probleme consumului. Pe lângă această problemă, există dilema lanţurilor de aprovizionare, care este agravată de război”, a declarat Stehn pentru CNBC.

La probleme economice se adaugă în final şi o ameninţare privind aprovizionarea globală alimentară. Rusia şi Ucraina sunt unii dintre principalii jucători mondiali din industria alimentară. Războiul nu ameninţă doar exporturile de cereale, dar şi pe cele de îngrăşăminte la nivel mondial, fapt care pe termen lung poate afecta culturile din întreaga lume.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.